Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният конкурс „Концертино Прага 2020” обяви своите финалисти

Журито на Международния конкурс „Концертино Прага 2020” обяви резултатите от втория кръг на състезанието. Конкурсът се организира всяка година от Чешкото радио и търси своите талантливи музиканти до 16 годишна възраст. Тази година, регламентът на конкурса беше променен и участници от различни Европeйски държави, трябваше да се конкурират в една единствена категория за всички инструменти. Кандидатите трябва да преминат през три етапа, като изпращат свои аудио записи на живо изпълнение. Записите преминават селекция пред две различни комисии от международно ниво. По традиция, Българското национално радио изпраща всяка година най-добрите записи на даровити деца от музикалните ни училища за участие в конкурса. Първо студио на БНР дава възможност на децата да усетят сложността и отговорността на студиийния запис. Това им позволява освен да участват в конкурса, да придобият опит със записите пред микрофон, без публика и хора, които да ръкопляскат. Някои от децата се сблъскват за първи път с подобно предизвикателство. Всяко дете подготвя програма от различни пиеси с времетраенемежду 20 и 30 минути, като произведенията трябва да бъдат изпълнени от начало до край, без възможност за студийни корекции. А да дадеш всичко от себе си пред микрофона и да прехвърлиш емоцията и артистичността си в записа е една от най-сложните задачи за всеки музикант. Малките българските таланти винаги оставят ярка следа в историята на конкурса. 

През изминалата 2019 три деца от музикалното училище в София бяха отличени с награди: Първа награда взе Сион Найман, 16 г., виолончело (преподавател Даниела Черпокова), Втора награда спечели Лора Маркова, 15 г., цигулка  (преподавател Благородна Танева) и Почетен диплом получи Виктория Маркова, 14 г., арфа (преподавател Кохар Андонян). Тази година финалистите за участие в третия последен тур на конкурса са само четирима. Сред тях са две деца от Чехия – 15 годишния цигулар Даниел Матейча, 13-годишния пианист Ян Шулмайстер, и двама представители от Русия -14-годишните Александър Рублев (тромпет) и Всеволод Завидов (пиано). 

В конкурса „Концертино Прага 2020” взе участие и Ивайло Всилев - един изгряващ талант, който жъне успехи на международно ниво.Ивайло е възпитаник на НМУ „Любомир Пипков” и изучава пиано при проф. Борислава Танева. На 12 години той вече е отличен с над 20 награди от международни конкурси и е сред единиците, одобрени след видео-подбор в „Stage4Kids” (Хамбург, Германия) и „Wunderkinder 2018” (Тоблах, Италия). През юни 2019, като специална награда от конкурса „Щелкунчик“, взима участие в XXIV Международен Фестивал „Музикален Олимп“ в Санкт Петербург. Ивайло не остава незабелязан и от двете комисии от именити музиканти в „Концертино Прага 2020”. Ивайло е отличен с Почетна грамота (специална награда за изпълнение на пиеси от Виктор Калабис) и е номиниран за участие в Южнобохемския фестивал, който ще се проведе през средата на септември. Той е и първа резерва за финалния тур на конкурса - свирене на живо с оркестър в Прага. От 54 кандидати на първи тур, Ивайло бе сред 25-те деца, които са преминали на втори тур, а след това е отличен сред най-добрите 8 участника.

Финалният тур на конкурса ще се проведе в Прага на 12 септември 2020 г.

Подробности за конкурса на: https://concertino.czechradio.eu/concertino-praga-now-has-its-finalists-young-musicians-czech-republic-and-russia-8197467

В. Калабис - Етюд N.2 из "Акценти", op. 26 - изп. Ивайло Василев (пиано)

С. Рахманинов - Музикален момент в ми минор, op. 16, N.4. - изп. Ивайло Василев (пиано)


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Георги Димитров с внушителна програма на 26 април

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят специална програма. На 26 април от 19 часа в зала „България“ под диригентството на маестро Георги Димитров те ще изпълнят „Стабат Матер“ от Франц Шуберт  за първи път в този състав. Един от най-великите композитори на западната..

публикувано на 09.04.24 в 17:33

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19

От Хендел до Владигеров

На 23 април от 19 часа в Първо студио на БНР класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев . Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, дългогодишен творчески сътрудник на СО и Биг бенда на БНР. Като композитор и диригент е работил с най-добрите Симфонични оркестри в България...

публикувано на 25.03.24 в 15:37

Симфоничният оркестър на БНР представя "Поглед към Вселената"

„Поглед към Вселената“ ще представят Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 часа в зала „България“ . Концертът ще започне с „Очите на нощта” от Константин Илиев , един от най-значимите ни съвременни композитори, творили в сферата на така наречения „български музикален авангард“. Последното си симфонично произведение композиторът..

публикувано на 18.03.24 в 18:04

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 15 март се отменя

Концертът „Изкуството на живо“ на Симфоничния оркестър на БНР с гост-диригент и солист Патрик Галоа, солист Явор Желев и с участието на визуалния артист Тийна Осара се отменя във връзка с кончината на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Концертът трябваше да се състои в деня на национален траур на 15 март. Билетите..

публикувано на 14.03.24 в 17:28