Рибата – източник на здраве

д-р Йордан Господинов



Риби, като сьомга, скумрия и херинга, са отлични храни за здрава кожа и за здраво тяло. Те са богати източници на омега-3 мастни киселини, които са важни за поддържането на здравето на кожата. Омега-3 мастните киселини са необходими, за да поддържат кожата плътна, еластична и овлажнена, а дефицитът им може да причини суха кожа.

Установено е, че омега-3 мастните киселини повишават нивата на добрия холестерол и понижават триглицеридите. Тези механизми са от голямо значение с оглед предотвратяване на сърдечносъдови заболявания и свързаните с тях усложнения в други органи и системи.

Рибата съдържа и редица незаменими аминокиселини, тя няма съединителна тъкан и се усвоява от организма много лесно. Това коментира в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти в България. Той допълни, че микро- и макроелементи в рибата стимулират имунната и половата система, морската храна има антибактериално и противовирусно действие.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с д-р Йордан Господинов.


Още от БНР уеб