"Извънредни мисли" - среща със себе си

Една напълно нова рубрика започваме от днес! „Извънредни мисли“ е среща с интимния свят на всеки от участниците, а палитрата от емоции и тишини е почти безкрайна! Какво поражда вътре в нас времето и възможността да останем по-близо до себе си?..

обновено на 27.03.20 в 15:22

"Родопски дебют на драматични текстове" тръгва от Смолян

Точно в 19 ч. на Международния ден на театъра ще бъде даден старт на нова инициатива на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов". Тя ще бъде под мотото: " Родопски дебют на драматични текстове".  Инициативата започва със сценично четене на "Тъпа пиеса"..

публикувано на 27.03.20 в 12:56

Татарите са използвали чумата като бактериологично оръжие

„Много милостиня прийде, понеже велик мор бе повсюду". Рилски монах от ХVІІІ в. Епидемиите и хората от средновековието до днес, какъв извод можем да направим за нашето време? Доц. Димо Чешмеджиев, историк и преподавател в ПУ..

публикувано на 27.03.20 в 10:50

Театър ще има винаги, честит празник !

Пловдивският куклен театър празнува  Международния ден на театъра онлайн със спектакъла "Едип празникът на ослепяването". Той е по митове за Едип и трагедията на Софокъл "Едип цар".  Директорът на театъра Виктор Бойчев каза, че този избор е заради..

публикувано на 27.03.20 в 10:35

Общината с антикризисни мерки в подкрепа на културния сектор

Община Пловдив предприема мерки в подкрепа на независимия културния сектор в града. Предложението на заместник-кмета Пламен Панов беше представено за обсъждане на днешното заседание на Общинския кризисен щаб. Предлага се да бъдат освободени от наем..

публикувано на 26.03.20 в 16:48

Онлайн филми запознават с пловдивски културни събития

Тази седмица разказваме за инициативата #ОставамЕСивКъщи и коментираме онлайн срещите на фондация "Пловдив 2019" с  Десислава Шишманова , журналист и ръководител на БНТ в Пловдив. Те имат поредица от филми, с които представят културните институции на..

публикувано на 26.03.20 в 11:01

От днес до 1 април снимаме с хаштаг #PlovdivWindowView

Община Пловдив започва инициативата да състави албум със снимки от Пловдив в дните на извънредното положение, заради корона вируса. От общината пишат още:  Предлагаме Ви #ЗАЕДНО да отделим време и за малко фотография.  Община Пловдив Ви приканва..

публикувано на 25.03.20 в 10:51

Великите европейци - Дейвид Ливингстън

През 40-те години на 19 век пътешественикът Дейвид Ливингстън е срещнал съдбата си – отива като мисионер и лекар в Африка, където първо намира живота, а накрая оставя сърцето си.  От Куруман, където се установява отначало, Ливингстън прави..

публикувано на 25.03.20 в 10:31

Ученици от НХГ „Цанко Лавренов“ рисуват отлично

Учениците от НХГ „Цанко Лавренов“ в Пловдив работят онлайн отлично , каза за Радио Пловдив Полина Станчева, преподавател по рисуване и живопис. Тя сподели, че с нейните ученици от 9, 10 и 12 клас са създали отделни групи. Поставя им задачи, но..

публикувано на 24.03.20 в 13:20

#оставамЕСивКъщи с Европейска столица на културата

Културните институти си подават ръка с нова инициатива #оставамЕСивКъщи с Европейска столица на културата. Десетки емблематични репортажи, предоставени безвъзмездно със съдействието и подкрепа на БНТ 2 от изложби и прояви, случили в годината,..

публикувано на 23.03.20 в 11:10