В Хисаря стартира Античният фестивал Диоклецианополис

Община Хисаря стартира днес културната си програма с Първи античен фестивал „Диоклецианополис - Кръстопът на времето“.   Фестивалът е посветен на 1730 години от основаването на античния град Диоклецианополис и 60 години от обявяването на..

обновено на 05.04.24 в 16:56

В "Срещите" за рухването на авторитетите

В един свят с все по- крехка надежда и все по- голяма меланхолия - какво става с авторитетите?  Наистина ли присъствието им е все по-маргинализирано? Означава ли това, че зейва голяма празнота в полето на ценностите?  С Илия..

публикувано на 05.04.24 в 11:17

Концерт, посветен на 120 години от рождението на Л. Пипков

Със симфоничен концерт Опера Пловдив отбелязва 120-години от рождението на Любомир Пипков.  Програмата  включва Концерт за цигулка на Ян Сибелиус и Симфония №2 на Любомир Пипков. Артистичното събитие е по инициатива и под..

публикувано на 05.04.24 в 06:35

Одата на Вазов "Кочо" грейна на пейка в Перущица

Пейка под формата на разтворена книга е монтирана на площад "27-ми “Априлий" в Перущица. Тя е направена с дарения от местни семейства. На пейката има откъс от одата "Кочо" на Иван Вазов, както и фотоси от стара и от сегашна Перущица.  От..

публикувано на 04.04.24 в 08:16

Откриват изложба на дипломанти на НХГ "Цанко Лавренов"

Изложбата „Пролет“ на дипломанти от НХГ “Цанко Лавренов“, специалност „Живопис“ с преподавател Илиана Манукова ще се открие днес в Балабановата къща в Стария град.  Събитието се реализира със съдействието на ОИ "Старинен Пловдив" по повод техния..

публикувано на 04.04.24 в 06:23

Представят "Прочити на Данте" от Вл. Градев в НБ "Иван Вазов"

НБ „Иван Вазов“ и Фондация  „Комунитас“ представят тритомното издание „Прочити  на Данте“  от Владимир Градев. В срещата във фоайе Изкуствотека на библиотеката участват авторът проф. Владимир Градев и главният редактор на Портал Култура и..

публикувано на 04.04.24 в 06:19

Клавирен рецитал на Борис Трифонов и Виктор Вичев

Тази вечер в Студио 1 на Радио Пловдив младите пианисти Борис Трифонов и Виктор Вичев ще изнесат пореден рецитал. Талантливите младежи са  ученици в НУМТИ "Добрин Петков", и двамата в класа по пиано на Елена Велчева.  Борис Трифонов и Виктор Вичев..

обновено на 03.04.24 в 15:10

Райко Чалков представя "Срещи с дивия свят"

Фото изложбата на Райко Чалков представя кадри на диви животни. Любителят фотограф се занимава със снимане в природата вече осем години, а предпочитаните места за  са Родопите и Странджа. Посланието на изложбата е за опазване на природата и нейните..

публикувано на 03.04.24 в 13:31

Великите европейци - Джани Родари

Възрастните го оглеждат отпред-отзад, побутват го отсам-оттам, подушват го от горе до долу, възрастните го харесват-нехаресват или нехаресват-харесват, както искате. Но децата си го обичат, защото той е техният Джани Родари. <iframe width="100%"..

публикувано на 03.04.24 в 11:21

Премиера на новелата "Докато смъртта ни събере"

Писателката Мира Папо ще представи новата си книга „Докато смъртта ни събере“ в Конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив.   Сюжетът на новелата е свързан с трагичната съдба на българските евреи от Гюмюрджина, днес Комотини, по..

публикувано на 03.04.24 в 07:45