Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наталия Стоева, автор на рубриката "Извън закона"

Днес ще ви разкажа за Големия влаков обир.

Никой не знае в чие съзнание първоначално се е родила идеята за обира на пощенския влак Глазгоу-Лондон от 1963г, но едно е сигурно – това остава един от най-смелите обири във британската история, при който са задигнати над 2,6 милиона паунда. Медийният интерес обаче успява да превърне Роналд Бигс в легенда, въпреки не толкова големия му принос в извършването на престъплението.

Бандата, която щяла да обере влака била от 15 души. Планът бил да спрат влака като фалшифицират  светлините на семафорите. След това крадците трябвало да разкачат локомотива с първите два вагона и да разтоварят парите в чакащите ги камиони. Водачът на бандата – Рейнолдс имал връзки с подземния свят и успял да намери разписанието на влаковете, местоположението на парите и колко служители ще има.

Оставало само да намерят сигурно убежище, в близост до железопътните линии. Това се оказала фаталната слабост в плана му. Бандата намерила разнебитена ферма на 27 мили от планираното за обира място. Чрез адвокат разговаряли със собствениците. За да се избегне продажбата на имота, новият собственик щял да изпрати декоратори, които да подготвят къщата за живеене. Рейнолдс необмислено наел лесно проследима адвокатска фирма и за фалшив купувач избрал свой приятел.

Снимка

След като всичко било подготвено, групата се отправила към фермата и зачакала пристигането на влака за големия удар. На 8-ми август  Рейнолдс съобщава на бандата, че влакът е потеглил и в полунощ шайката се отправила към целта си. Екипът се разделил и всеки заел позицията си. Всичко вървяло по план.

Успели да спрат машината и да нахлуят вътре.  По време на нападението никой не използвал оръжие и единственият пострадал е машинистът на влака, който получил силен удар по главата. Пощенските служители усетили нещо нередно, но преди да реагират, били завързани от престъпниците. Те започнали да разтоварват пощенските торби като ги предавали от ръце на ръце по жива верига и ги слагали в предвидените за това автомобили. Цялата операция отнела само 40 минути.

Натоварените коли се върнали към фермата. Планът на престъпниците бил да прекарат две седмици във фермата, докато нещата поутихнат. Те били щастливи и доволни от успеха си. Но това не било за дълго. Разбрали, че новината за големия удар е предизвикала фурор и всички полицейски части търсят виновниците. Научили още, че полицията знае, че се намират във ферма, в близост до линиите.

За един ден трябвало да се оттърват от всички доказателства и да напуснат убежището си. Те изчистили фермата и заровили боклука. Очаквало се да дойде и страничен човек, който да се оттърве от отпечатъците. Той не си свършил работата и изчезнал с парите, които му платили.

Престъпницте напуснали скривалището си и се завърнали по домовете си. Дни по-късно полицията открила имота. Навсякъде имало пръстови отпечатъци и различни доказателства. Намерили и игра на монополи, на която бандитите играели със истински пари. 

Един по един участниците в обира започнали да бъдат арестувани. Полицията заловила 13 от тях. През 1964г. членовете на бандата са осъдени на по 30 години затвор. Но с това не приключва всичко – няколко месеца по късно Роналд Бигс бяга от затвора и се устройва в Австралия. Когато става на 71 години,  решава да се върне доброволно в Англия и влиза в затвора да доизлежи присъдата си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ирина Климова "Загадъчните музи"

Здравейте! Казвам се Ирина Климова и днес ще ви представя   рубриката „Загадъчните музи“.  Ще   се опитаме да разгадаем коя е загадъчната муза, вдъхновила Иван Крамской да нарисува един от най-тайнствените портрети в световната живопис – „Неизвестна“. Картината е представена   на изложба в Петербург през 1883 г.. Приета е..

публикувано на 22.08.14 в 14:31

"Ходещо" изкуство - татуировките

Здравейте! Казвам се Катерина Йотовска и ще ви представя рубриката ""Ходещо" изкуство" с най-колоритния представител, завладял сърцето и душата на хората от векове насам, а именно татуировките.  В различните държави по света съществуват различни разбирания за този вид изкуство, както и разнообразни форми и стилове в  татуирането. За някои народи..

публикувано на 15.08.14 в 14:11

Тихомир Бортоласов в рубриката “Извън мейнстрийма”

Здравейте, аз съм Тони. В рубриката “Извън мейнстрийма” днес ще ви представя соловия артист Leo Bellew с проекта му Stage 1. Нат е музикант на 30 г, който живее в Аделаида, Австралия. Лично аз го открих, когато слушах Meat Puppets в youtube и в предложенията отстрани имаше музикално видео, в което Нат прави кавър-версия на тяхна песен..

публикувано на 12.08.14 в 14:56

Десислава Карайлева, автор на рубриката "Радио блендер"

Здравейте ,уважаеми слушатели! Казвам се Десислава Карайлева и днес ще ви представя рубриката „Радио блендер“. Ще ви дам няколко съвета къде да отидете на почивка,какви освежаващи напитки можете да си приготвите сами и как да си прекарате свежо лятото. Да започнем с най-важното през летния сезон-напитките. Първата и най-лесна за приготвяне напитка..

публикувано на 08.08.14 в 15:44

Йорданка Шпиталова, автор на рубриката "България отвътре"

Здравейте! Казвам се Йорданка Шпиталова и днес ще ви представя рубриката „ България отвътре”. Всеки от нас е посещавал множество забележителности в страната и се е възхищавал, но колко от нас знаят историята на тези забележителности? Днес съм избрала да ви представя един от най-забележителните български манастири, а именно Гложенският..

публикувано на 08.08.14 в 15:27