Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитрина Русекова, автор на рубриката "Коса"

Още от дълбока древност косата е била един от най-важните елементи за добрия външен вид както на жената, така и на мъжа. Дамската  коса е символ на женственост.

През различните векове и народи прическите са се изменяли. Различните видове подстригвания са знакови за определен период или възраст. Дори при настъпване на промени в личен план, а и не само, човек изпитва желание от промяна и прибягва до близкия салон.

Древен Египет е родината на разкрасяващите процедури. Египтяните са ценели много красотата на косата. Използвали са перуки, за да покажат определено обществено положение.

Ще се постараем да ви запознаем с историята на косата и как в различните краища на света се изменят тенденциите. Също така ще се опитаме да Ви дадем полезни съвети за добрия външен вид на косата ви.

ИСТОРИЯ НА ПРИЧЕСКАТА

Снимка

Ще започнем от жените в Древен Египет. Украсявали са главите си с гарван-очерни перуки. Перуките са били дълги и повечето от тях са били сплетени на плитка. Както можем да видим и днес тези тенденции са много актуални. Косите се носят изправени или изсушени на четки с красиви плитки в косата. Така самите плитки седят като бижу в дамската коса. В Древен Египет обаче за декорация жените са използвали слонова кост и злато. Такива перуки са носели предимно на официалните церемонии. В случаите на много топло дни това е било истинско изпитание. Но красотата изисква своето.

Жените в Древна Гърция. Носели са косите си дълги. Най-често срещания цвят е червеният като него са го постигали с кана. Кокът е тенденцията по тези земи. Не е имало жена, която да не обича да украсява косата си. Използвали са изящни тиари и свежи цветя. А по-заможните са използвали златна пудра за блясък в косите.

Римлянките.  Жените в Древен Рим първи започнали да използват машата за коса. Били са изтински новаторки в коафьорското изкуство. Подобно на жените в Гърция са украсявали косата си със златна пудра. Златистата коса е била на почит, за това и често римлянките се боядисвали руси. А ако не са ги боядисвали са слагали светли перуки.  Другата тенденция в Рим са били телените рамки, с които са оформяли къдриците си. Прихващали са косите си високо горе и са оставяли леки къдрици да падат на раменете им. Самата прическа прилича на изящен фонтан.

Жените от изтока. Те са имали най-малко грижи и притеснения за косите си. Според Ислямът косата трябва да бъде покрита. Но за сметка на това може да отбележим, че те се гордеят със здрави и хубави коси. Тъй като както ни е ясно от климатичните условия косъма на косата се променя.

В Азия, Китай и Япония имат собствени идеи и навици в прическите и подстрижките. Неомъжените китайки носели косите си дълги, докато омъжените жени са ги прихващали на тила и са ги изпъвали назад, за да се вижда лицето. Това са били строги изисквания и лесен начин да разграничиш омъжените от неомъжените жени.

В Япония жените са носели косите си дълги и пуснати до Средновековието, но през XVII век  са започнали да ги връзват и украсяват с шноли и изящни гребени.

Гейшите са носели богато декорирани перуки, които са били истински шедьоври, излагащи на показ скъпоценните украси, които гейшите са притежавали.

Още за косата, нейната история и съвети за поддръжка и добър външен вид може да очаквате в следващия брой.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ирина Климова "Загадъчните музи"

Здравейте! Казвам се Ирина Климова и днес ще ви представя   рубриката „Загадъчните музи“.  Ще   се опитаме да разгадаем коя е загадъчната муза, вдъхновила Иван Крамской да нарисува един от най-тайнствените портрети в световната живопис – „Неизвестна“. Картината е представена   на изложба в Петербург през 1883 г.. Приета е..

публикувано на 22.08.14 в 14:31

"Ходещо" изкуство - татуировките

Здравейте! Казвам се Катерина Йотовска и ще ви представя рубриката ""Ходещо" изкуство" с най-колоритния представител, завладял сърцето и душата на хората от векове насам, а именно татуировките.  В различните държави по света съществуват различни разбирания за този вид изкуство, както и разнообразни форми и стилове в  татуирането. За някои народи..

публикувано на 15.08.14 в 14:11

Тихомир Бортоласов в рубриката “Извън мейнстрийма”

Здравейте, аз съм Тони. В рубриката “Извън мейнстрийма” днес ще ви представя соловия артист Leo Bellew с проекта му Stage 1. Нат е музикант на 30 г, който живее в Аделаида, Австралия. Лично аз го открих, когато слушах Meat Puppets в youtube и в предложенията отстрани имаше музикално видео, в което Нат прави кавър-версия на тяхна песен..

публикувано на 12.08.14 в 14:56

Десислава Карайлева, автор на рубриката "Радио блендер"

Здравейте ,уважаеми слушатели! Казвам се Десислава Карайлева и днес ще ви представя рубриката „Радио блендер“. Ще ви дам няколко съвета къде да отидете на почивка,какви освежаващи напитки можете да си приготвите сами и как да си прекарате свежо лятото. Да започнем с най-важното през летния сезон-напитките. Първата и най-лесна за приготвяне напитка..

публикувано на 08.08.14 в 15:44

Йорданка Шпиталова, автор на рубриката "България отвътре"

Здравейте! Казвам се Йорданка Шпиталова и днес ще ви представя рубриката „ България отвътре”. Всеки от нас е посещавал множество забележителности в страната и се е възхищавал, но колко от нас знаят историята на тези забележителности? Днес съм избрала да ви представя един от най-забележителните български манастири, а именно Гложенският..

публикувано на 08.08.14 в 15:27