Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йорданка Шпиталова, автор на рубриката "България отвътре"

Здравейте! Казвам се Йорданка Шпиталова и днес ще ви представя рубриката „ България отвътре”.

Всеки от нас е посещавал множество забележителности в страната и се е възхищавал, но колко от нас знаят историята на тези забележителности? Днес съм избрала да ви представя един от най-забележителните български манастири, а именно Гложенският манастир „Свети Георги Победоносец“.

Гложенският манастир се намира в близост до с. Гложене, на 12 км от Тетевен, област Ловеч. Разположен е на източния склон на планинския рид Лисец. Точният произход на светата обител е неясен. Легендата разказва, че манастирът е построен от киевския княз Георги Глож, който е основал и дал името и на село Гложене.

Друга легенда твърди, че чудотворната икона на Св. Георги Победоносец, покровител на манастира, започва да изчезва. Всеки ден монасите я намират на съседния хълм. Те приемат това за знак и не след дълго построяват на мястото, където иконата се появява, нова сграда, която представлява днешният Гложенски манастир.

Снимка

Той е издигнат около XVI в. Неговият архитектурен план копира този на манастирите в Атон. Дълго време старата и новата постройка са свързани помежду си посредством тунел в скалите, който е затрупан през 20-те години на миналия век от естествени свлачища. 

Същият този тунел многократно служи за бягство на Васил Левски от турците, когато той се укрива в пределите на светата обител. В близост се намира и село Голям извор, където е учреден и първият революционен комитет. Факт е, че особеното местонахождение на светото място (върху планинския рид Лисец) дава защита от турски нападения.

Така освен средище на духовния и културния живот на поробена България, манастирът се превръща и в скривалище за голяма част от революционерите, участващи в националноосвободителното движение. Понастоящем манастирът е действащ паметник на културата и е част от Ловчанската епархия. Това е българският манастир с най-просторна и най-красива панорама, която се открива от самия манастир.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ирина Климова "Загадъчните музи"

Здравейте! Казвам се Ирина Климова и днес ще ви представя   рубриката „Загадъчните музи“.  Ще   се опитаме да разгадаем коя е загадъчната муза, вдъхновила Иван Крамской да нарисува един от най-тайнствените портрети в световната живопис – „Неизвестна“. Картината е представена   на изложба в Петербург през 1883 г.. Приета е..

публикувано на 22.08.14 в 14:31

"Ходещо" изкуство - татуировките

Здравейте! Казвам се Катерина Йотовска и ще ви представя рубриката ""Ходещо" изкуство" с най-колоритния представител, завладял сърцето и душата на хората от векове насам, а именно татуировките.  В различните държави по света съществуват различни разбирания за този вид изкуство, както и разнообразни форми и стилове в  татуирането. За някои народи..

публикувано на 15.08.14 в 14:11

Тихомир Бортоласов в рубриката “Извън мейнстрийма”

Здравейте, аз съм Тони. В рубриката “Извън мейнстрийма” днес ще ви представя соловия артист Leo Bellew с проекта му Stage 1. Нат е музикант на 30 г, който живее в Аделаида, Австралия. Лично аз го открих, когато слушах Meat Puppets в youtube и в предложенията отстрани имаше музикално видео, в което Нат прави кавър-версия на тяхна песен..

публикувано на 12.08.14 в 14:56

Десислава Карайлева, автор на рубриката "Радио блендер"

Здравейте ,уважаеми слушатели! Казвам се Десислава Карайлева и днес ще ви представя рубриката „Радио блендер“. Ще ви дам няколко съвета къде да отидете на почивка,какви освежаващи напитки можете да си приготвите сами и как да си прекарате свежо лятото. Да започнем с най-важното през летния сезон-напитките. Първата и най-лесна за приготвяне напитка..

публикувано на 08.08.14 в 15:44

Димитрина Русекова, автор на рубриката "Коса"

Още от дълбока древност косата е била един от най-важните елементи за добрия външен вид както на жената, така и на мъжа. Дамската  коса е символ на женственост. През различните векове и народи прическите са се изменяли. Различните видове подстригвания са знакови за определен период или възраст. Дори при настъпване на промени в личен план, а и не..

публикувано на 08.08.14 в 15:14