Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Климова "Загадъчните музи"

Здравейте!

Казвам се Ирина Климова и днес ще ви представя  рубриката „Загадъчните музи“. 

Ще  се опитаме да разгадаем коя е загадъчната муза, вдъхновила Иван Крамской да нарисува един от най-тайнствените портрети в световната живопис – „Неизвестна“.

Картината е представена  на изложба в Петербург през 1883 г.. Приета е възторжено от публиката, която посреща художника на входа на галерията и го понася на ръце. На въпросите „Коя е тя?‘‘ и „Рисувана от натура ли е или измислена?“ Крамской се усмихва и  повдига рамене. Художникът не споменава нито в писмата, нито в дневника си коя в действителност е жената от картината.

На пръв поглед в портрета няма нищо загадъчно– една красива жена, пътуваща в открита карета по Невски проспект. Облечена е по последна мода от 80-те години на 19 век  - в палто, обшито с кожа и сини атлазени ленти,  кадифена шапката с пера,  ръкавици от фина кожа и златна гривна на лявата ръка. Във високомерния и поглед се таи тъга.

Мнозина смятат, че музата на Крамской е аристократка, но едно неписано правило във висшето общество строго забранява следването на модните тенденции в облеклото. Вероятно е държанка, заобиколена от разкош и поклонници, отнасяща се високомерно към околните. Свободното място от ляво в каретата подсказва, че тя търси партньор-спонсор. Порядъчните дами  никога не са пътували сами – мястото до тях е било отредено за съпруг или прислужница.

В образа на непозната някои от  почитателите разпознават петербургска баронеса или актриса, въплътила се в ролята на дама от висшето общество.  За други тъмните и дълбоки очи, страстното  и високомерно изражение на лицето напомнят за героинята Настасия Филиповна от романа „Идиот“ на Достоевски. Трети оприличават тайнствената непозната на Анна Каренина, чиито сиви очи от гъстите мигли изглеждали тъмни, а лицето и - необикновено миловидно.

Според една градска легенда тайнствената муза, е Матрьона Савшина – бедна крепостна девойка, която се омъжва за дворянина Бестужев. Крамской се запознава с нея в Санкт-Петербург и е пленен от  красотата и гордата й осанка.

Докато създава платното, художникът изпада в творческа криза. Уморен от необходимостта да рисува картини по поръчка, за да издържа семейството си, той измисля изход от тази ситуация. Крамской изпраща писмо на знаменития колекционер Третяков, в което пише, че ако му плаща 12 хиляди рубли на година,  ще работи неуморно, като рисува картини на избрани от него теми. Портретистът получава отказ, който го провокира да  пресъздаде образа на жена, успяла да продаде себе си.

Коя е тя? А може би тя  е просто една непозната, пътуваща по Невски проспект, чийто образ за миг се запечатва в съзнанието на художника и остава там завинаги като царица, властваща над мъгливия и заскрежен град.

Или може би е плод на фантазията на създателя си.

И все пак.

Коя е тя?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Ходещо" изкуство - татуировките

Здравейте! Казвам се Катерина Йотовска и ще ви представя рубриката ""Ходещо" изкуство" с най-колоритния представител, завладял сърцето и душата на хората от векове насам, а именно татуировките.  В различните държави по света съществуват различни разбирания за този вид изкуство, както и разнообразни форми и стилове в  татуирането. За някои народи..

публикувано на 15.08.14 в 14:11

Тихомир Бортоласов в рубриката “Извън мейнстрийма”

Здравейте, аз съм Тони. В рубриката “Извън мейнстрийма” днес ще ви представя соловия артист Leo Bellew с проекта му Stage 1. Нат е музикант на 30 г, който живее в Аделаида, Австралия. Лично аз го открих, когато слушах Meat Puppets в youtube и в предложенията отстрани имаше музикално видео, в което Нат прави кавър-версия на тяхна песен..

публикувано на 12.08.14 в 14:56

Десислава Карайлева, автор на рубриката "Радио блендер"

Здравейте ,уважаеми слушатели! Казвам се Десислава Карайлева и днес ще ви представя рубриката „Радио блендер“. Ще ви дам няколко съвета къде да отидете на почивка,какви освежаващи напитки можете да си приготвите сами и как да си прекарате свежо лятото. Да започнем с най-важното през летния сезон-напитките. Първата и най-лесна за приготвяне напитка..

публикувано на 08.08.14 в 15:44

Йорданка Шпиталова, автор на рубриката "България отвътре"

Здравейте! Казвам се Йорданка Шпиталова и днес ще ви представя рубриката „ България отвътре”. Всеки от нас е посещавал множество забележителности в страната и се е възхищавал, но колко от нас знаят историята на тези забележителности? Днес съм избрала да ви представя един от най-забележителните български манастири, а именно Гложенският..

публикувано на 08.08.14 в 15:27

Димитрина Русекова, автор на рубриката "Коса"

Още от дълбока древност косата е била един от най-важните елементи за добрия външен вид както на жената, така и на мъжа. Дамската  коса е символ на женственост. През различните векове и народи прическите са се изменяли. Различните видове подстригвания са знакови за определен период или възраст. Дори при настъпване на промени в личен план, а и не..

публикувано на 08.08.14 в 15:14