Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният кризисен щаб ще заседава в Гълъбово, обстановката в Елхово остава тежка

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков събира Кризисния щаб в 11 часа в град Гълъбово. Там от вчера започна изграждането на дига, която ще помогне за отводняване на авариралата подстанция. 

Късно снощи община Гълъбово беше снабдена с ток с помощта на мини „Марица – Изток”. От EVN е използван електропровода на Мини Марица Изток ЕАД. Мярката обаче е временна и може да продължи само няколко дни.

Бедственото положение в Гълъбово няма да бъда свалено. То ще продължи до отводняване и пускане на авариралата подстанция. 

Усложнена остава ситуацията в Елхово. Тази нощ нивото на река Тунджа там достигна 4 метра и 25 сантиметра. Наводнени са най – ниските части на града. За евакуация са подготвени над 100 семейства, но засега повечето от тях остават по домовете си, тъй като не съществува опасност от изненадващ прилив. Наводени са дворни места и мазета на две от улиците, проблем създава и градската канализация.

Почти без изменение спрямо вчера остава нивото на река Тунджа край Ямбол. Тази сутрин то е 5 метра и 3 сантиметра при критични за Ямбол 6 метра.

Кризисните щабове на община Сливен, пожарната и полицията работят за ограничаване на пораженията на разливите на Тунджа в общината. По протежението на реката в селата Бинкос до Желю войвода се изграждат временни диги. Затворени са пътищата около Бинкос и Струпец.

Ситуацията в област Видин продължава да е тежка. Според зам.-министъра на енергетиката Андон Павлов още снощи се очакваше електрозахранването да бъде възстановено към максимален брой населени места в областта. Изпратена е техника от АЕЦ „Козлодуй”, която днес ще продължи да помага за отстраняване на основната повреда по далекопровода „Скалите”. В община Кула няколко поредни електрически стълба са паднали и това е предизвикало отново спиране на тока.

Река Русенски Лом е заляла около 500 декара земя край русеснското село Красен, защото се е скъсала дига. Според кмета на селото няма опасност за населението. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръсния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

публикувано на 24.04.24 в 17:09

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Пеещите фонтани отново радват пловдивчани

Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина отново радват пловдивчани и гостите на града. Топлото време тази пролет позволи по-ранното пускане на емблематичните фонтани в работен режим. Музикално-светлинното шоу започва всяка вечер в 21:30 часа от вторник до неделя включително, като единственият почивен ден е понеделник. Поетапно се пускат и..

публикувано на 24.04.24 в 13:54

Министърът на МВР отхвърли обвиненията за провокация срещу Димитър Стоянов

МВР свиква Национално съвещание, след празниците, във връзка спредстоящите избори и противодействие на търговията с гласове, това съобщи в Пазарджик министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Интерактивна карта ще следи в кои райони се купуват гласове, каза Калин Стоянов:  "Става въпрос за система, която онлайн дава информация за това къде какви..

публикувано на 24.04.24 в 13:06