Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На шестия ден" с Евгени Тодоров и Любомир Минчев

жупналистите Любомир Минчев и Евгени Тодоров

Шест дни преди старта на  предизборната надпревара  отборите се строяват за рапорт. Лидерите им вече дадоха знак за  желаното си присъствие в политиката – с лице към гражданите на Пловдив,  голямо сърце и чисти ръце. Дали...

Шест дни преди старта на предизборната  кампания чухме петима от тях – първите.  Според социолозите.

Гости в студиото  - журналистите Любомир Минчев и Евгени Тодоров

Талази мигранти  напират към Европа и генетично внасят  през доскоро подредените й очертания опасност от  зарази, страхове, комплекси и подтисната агресия. Експлозив  от отчаяние, зареден  с мащабен  еквивалент от лични драми с отложено действие. Светът вчера беше по-добър. 

Сега се събужда уплашен от несъответствията в лидерското бръщолевене на цивилизованите нации. Как се случи така, че след интернет глобалният свят се разшири като черна дупка до такава степен, че за да опази от потъване в нея състраданието, моралните норми и човечността,  започна да издига телени стени и да затваря граници.  Мъчително е да се гледа как бежанци се хвърлят по релсите на  унгарска ж.п.гара, за да се метнат във влака, който ще ги откара в неизвестното „отвъд” в затворените лагери. Мъчително е погледът ти да попадне върху снимка на удавено дете или пък премазано от паднала саксия на парти  в Германия чест на новопристигащите бежанци, след като е пропътувало успешно с родителите си 4 000 км. Днес целият свят е разочароващо място, без значение как се нарича Африка, Америка, Русия или арабския свят  обледенен от неговите  съмнителни пролети. И обединена Европа – нашето защитено квадратче в координатната система на недоразбраната  солидарност с еднаквите,  обаче белязани с драстични различия. Европа на агресивната самоотбрана, прикритата самоомраза и бедността на източната й част. 

Това е контекстът на голямото втурване  по магистралите на властта, която приема или отхвърля политическите заявки за новия кметски мандат. Тези, от лидерите, които вече успяхме да чуем, заявиха, че ще водят позитивна кампания.  Ще  поживеем, ще видим. Всички те са познати лица и затова действат на сигурно – с обещания и амбиции  съотнесени математически към реалността.  Коя ще бъде вярната формула и дали  избирателите ще успеят да я решат, е тема, по която тепърва ще се упражняват социолозите. Идва онова познато ни време, когато думите започват да жужат в ушите като оси и да се възприемят повече като шум, който ги отдалечава от смисъла им.  Как ще бъде този път? Предстои да чуем и ще слушаме, защото те имат и друга страна. Думите тежат като гюлета, могат да повалят, но могат и да създават победители. Ще слушаме.......но...и .. с памет за делата. Повече чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28