Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват училище за млади програмисти

| обновено на 30.11.17 в 09:54

Ново училище по програмиране отваря врати в Пловдив тази вечер. Откриването ще се състои в Дома на културата “Борис Христов” в присъствието на заместник-кмета Стефан Стоянов.

Проектът Code School Plovdiv беше реализиран в партньорство между професионални IT разработчици и Център за творческо обучение с цел създаване на качествена и независима програма в град Пловдив.

Обучителният курс е предназначен за млади хора от 16 до 25-годишна възраст и е подходящ за напълно начинаещи. Курсовете са организирани в 16 лекции от общо 48 лекционни часа.

Програмата е създадена в подкрепа на интересите на бъдещите програмисти, търсенията на работодателите в областта и нуждите на формалното образование за развитие на технологичните умения на младите хора.

Преди откриването Стефан Стоянов, зам. кмет на Община Пловдив коментира:

Пловдив се наложи като втори център за IT индустрията. Всяка година нови компании отварят офиси или разширават своите девизии. Има нужда от повече хора, това е всеизвестно. IT дустрията расте бързо, новите технологии  напредват изключително динамично. През последните 10 години се промениха толкова неща в ежедневието ни. Вече говорим за социални медии, като основни канали за комуникации. Зад всичко това стоят IT решения. В Европа липсват над 2 мил. кадри в сектора, което трабва да се компенсира с по-активни, с по-гъвкави форми на образование.  Тук е ролята на независимите неправителствени организации, които работят с бизнеса и са по-гъвкави към пазара. 

Интервюто със Стефан Стоянов, зам. кмет на Община Пловдив е в звуковия файл.
Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35