Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дадоха ход на делото за разрушения тютюнев склад на "Одрин" 8

Два документа за статута на емблематичния тютюнев склад на пловдивската ул. „Одрин“ 8 да бъдат представени по делото за съборената сграда.

Това поиска при старта на делото прокурор Дилян Пинчев, като уточни, че  са те са подписани от експерти на Националния институт за недвижимо културно наследство  (НИНКН) на една и съща дата през 2014-та година, но са с противоположно съдържание.  

 Според единия протокол сградата е била паметник на културата, а в другия е  записано, че обектът не е такъв.

Окръжният съд в Пловдив прие това искане, както и предоставянето на още документи, които да бъдат приложени като писмени доказтелства.

Прието беше и искането на защитата на бизнесмените, обвинени за събарянето на голямата сграда, относно начина, по който ще протечат разпитите на тези свидетели, които работят  към   Министерството на културата. Адвокат Розалина Апостолова посочи, че то трябва да бъде съвместно. Това обаче ще стане  на 19 февруари.

По време на днешното заседание до обед бяха разпитани двама свидетели от  общинската дирекция “Управление на територията“ и изслушано вещото лице, изготвило комплексна експертиза по делото.

Пред съдия Розалия Шейтанова обвинените за съборения частично склад бизнесмени  Александър Николич и Георги Бранеков не пожелаха да вземат отношение относно вина. Поне не и на този етап. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

По разчетите на EVN парното в Пловдив поскъпва с 13 % от юли, за тока нищо е ясно

От 1 юли парното и топлата вода в Пловдив трябва да поскъпнат с 13% според моментните разчети на EVN, които притежават Топлофикацията в града.  Заместник  - председателят на УС на дружеството Калина Трифонова обясни, че разчетите им са във основа на съществуващите регулации и наредбата за ценообразуването, която предвижда признаване на..

обновено на 28.03.24 в 17:01

Птичи грип порази кокошки в Цалапица

Причинителят на инфлуенцата е установен в птицеферма за отглеждане на кокошки носачки, където се отглеждат над 86 000 птици, съобщават от БАБХ Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат Цалапица и Стамболийски.  В 10-колиметровата  наблюдавана зона около огнището на болестта попадат..

публикувано на 28.03.24 в 16:28

Община "Марица" помогна на семейството, чиито роднини загинаха в Солинген

Общинският съвет "Марица" отпесна 6 000 лева еднократна помощ за пострадалото семейство Жилови от село Костиево, чиито син, снаха и две внучета загинаха при пожар в германския град Солинген.  Предложениета за помощта беше внесено от кмета на общината Димитър Иванов. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналото в Германия семейство, а..

обновено на 28.03.24 в 16:06

Арестуваха насилник, пребил жестоко 91-годишния си баща

Син, пребил  жестоко 91-годишния си баща и заплашил с убийство сестра си, бе арестуван по обвинение за тежка форма на домашно насилие, съобщиха от пловдивската Районна прокуратура. Потресаващият инцидент е станал на 16 март тази година в Сопот.  Седмица преди това, 50-годишният мъж отправил закана за убийство към собствената си сестра, което тя,..

публикувано на 28.03.24 в 15:44

ОбС предостави терена до църквата "Свети Николай" за застрояване

Без сериозни дебати пловдивските общински съветници дадоха 600 кв. м. зелена площ на митрополията с опция за застрояване. Теренът се намира в квартал „Отдих и култура“ и е в непосредствена близост до църквата „Свети Николай“, която е построена върху земя частна общинска собственост. За целта се променя Подробният устройствен план...

обновено на 28.03.24 в 15:27

Свързани новини

Старт по същество на делото за събарянето на тютюневия склад на "Одрин 8"

Над 30 свидетели са призовани за делото срещу бизнесмените, обвинени за разрушения тютюнев склад на ул. „Одрин“8. Същинският съдебен процес започва тази сутрин в Пловдивския окръжен съд и ще продължи през следащите два дни.  Подсъдими са Георги Бранеков и Александър Николич от ръководството на фирмата, стопанисваща емблематичната сграда на „Ориент..

обновено на 17.01.18 в 09:58

Делото за разрушения склад на "Ориент табако" започва през януари догодина

Заради промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които са в сила от броени дни,  делото срещу шефовете на фирмата, стопанисваща съборения тютюнев склад на ул. „Одрин“, ще се проведе през януари следващата година.  Георги Бранеков  и  Александър Николич  са обвинени за ползването на преправен официален документ, позволяващ събарянето  на..

обновено на 09.11.17 в 13:08

Съдят двама управители на фирма "Одрин 8" за разрушения склад на "Ориент табако"

Пловдивският окръжен съд ще заседава по делото срещу Георги Бранеков и Александър Николич от ръководството на фирмата, стопанисваща разрушения тютюнев склад на ул. „Одрин“ 8. Като управител на едноименната фирма Бранеков е обвинен, че е организирал противозаконна дейност в защитената територия в охранителната зона на групов паметник на културата...

обновено на 09.11.17 в 10:42