Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС е изправен пред много кризи, но бежанската може да го разруши

След скандал в Народното събрание, стигнал до безредици, премиерът Бойко Борисов представи пред депутатите позицията, която ще защитава в неделя на неформалната среща на европейски лидери за мигрантската политика. 

Борисов настоява за затваряне на външните граници на ЕС и изграждане на мигрантски центрове извън територията му, където ще се преценява всеки един индивидуален случай.

Според проф. Лазар Копринаров - философ, дипломат, политически анализатор, университетски преподавател, ЕС е изправен пред драматично трудна задача, свързана с мигрантската криза. Някои анализатори в Западна Европа лансираха тезата, че ако нещо е в състояние да разруши Съюза, това е мигрантската криза. Тези дни сме свидетели на ожесточени престрелки между Италия и Франция, в Германия, заради бежанската политика, може да се разпадне управляващата коалиция, Вишеградската четворка размаха пръст.

Прогнозата му е, че ще се стигне до някакъв компромис, но не трябва да имаме илюзията, че на срещата в неделя и тази на върха в края на юни на ЕС, въпросът ще бъде решен. Надеждата е по някакъв начин да се очертае философията на решаването на криза. Най- вероятно ще се приеме идеята, лансирана от Юнкер, да се изграждат Центрове извън територията на ЕС и най- вероятно това ще бъде в Либия. Ще се водят преговори с други държави от Северна Африка. Идеята е бежанците да бъдат събирани в тези центрове и там на място да се решава кой е истински бежанец и кой е икономически или друг тип мигрант. Едва след това да се осъществява преминаването в ЕС. Нещо подобно предлага Бойко Борисов. Той го нарича затваряне на границите, но по- скоро става дума за засилен контрол и създаване на този тип Центрове и разширяване на възможностите на ФРОНТЕКС, която защитава външните граници на ЕС. 


Според него, обаче, мигрантската вълна от Африка ще продължава. Става дума за големи демографски диспропорции между Африка и ЕС. Младите хора там са много, бедността, острите и религиозни и етнически конфликти предполагат продължаване на вълната. Множество са причините, които подхранват енергията на хората да се качват на тези лодки и да тръгват към Европа.

Позицията на проф. Лазар Копринаров е, че в следващите дни е необходимо усмиряване на яростта в политическите изказвания на лидерите на отделните страни. По думите му тонът на вътрешния министър на Италия Матео Салвини към френския президент Макрон е недопустим.  Силно съм изненадан от тази ярост към президента Макрон. Това не е тон между партньори. Второ – много е важно да се разбере, че Дъблинското споразумение вече на никого не харесва, а освен това и не функционира, но трябва да бъде заместено с нова формула.

На трето място той посочи възможността ЕС да финансира проекти в държавите от Африка, които да намалят мигрантската жега към Европа. Стъпка по стъпка, капка по капка да се намери вярната посока и постепенното решаване на мигрантската криза.

Според професор Копринаров, въпреки вътрешните противоречия, Германия най- вероятно ще бъде локомотивът за решаването на този въпрос.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38