Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството ще изкара мандата си, ще има втори в този формат!

Мнозинството и правителството ще успеят за изкарат мандата си. Това управление и премиер показват много висок морал, когато става въпрос за носенето на отговорност. Това заяви в интервю за Радио Пловдив пловдивският депутат от гражданската квота на ГЕРБ Спас Гърневски с аргумент, че при най-малки съмнения за нарушения депутати и министри от ГЕРБ си тръгват веднага, без да чакат някакъв съд да докаже това.

За разлика от БСП. Трябва ли да ви припомня случая с Живко „Суджука“, с министъра на здравеопазването ген. Петров. При БСП един професор нарече 80% от българите дебили и си стои в парламента. Друг е подсъдим за купуване на гласове, стои си в парламента.

Според Гърневски така се носи отговорност – три оставки. Това са 17 жертви, премиерът и правителството не чакат компетентните органи да се произнесат дали причината е некачествен асфалт или грешка на шофьора, а трима ключови министри веднага подадоха оставки.

По повод обърщението на президента Румен Радев, в което посочи, че подадените оставки са бягство от отговорност Гърневски каза: „Това е доста цинично за човек, заради когото 8 дни криха катастрофата, която направи баща му с един инвалид. Той не може да говори за морал. Президентът по Конституция трябва да е обединител на нацията. От една година Радев се е превърнал в ударната бригада на БСП за дискредитация на управлението и не прикрива личната си злоба срещу успехите на правителството и премиера“.

А споменатите от държавния глава гафове на кабинета като срива в Търговския регистър и фалита на застрахователното дружество „Олимпик“ Спас Гърневски посочи, че последното не е гаф на правителството. КФН се избира от парламента. Този състав на надзора е избран през 2014 година по времето на Орешарски. Всеки отговаря за конкретен ресор, за надзора е Ралица Агайн – влязла в политиката по времето на Симеон Втори, партизанска внучка с дядо и баща полковници от ДС. Когато има възможност за спекулации, къде беше този кадър – пусна си отпуска. Значи има и персонална отговорност.

Спас Гърневски даде и пример с периода 2006 – 2007 година, когато при зам.-министър Корнелия Нинова Пловдив дава на „червения олигарх“ Панаира без да получи нито една стотинка и губи имоти в Стария град, около Гребната база и Панаира за 1 милиард лева. Това стана с помощта на „синия“ кмет Иван Чомаков и „червените“ общински съветници.

Появата на вицепремиера Красимир Каракачанов със синя каска на вчерашния коалиционен съвет за Гърневски е полууместна метафора за малката коалиция на патриотите.

Според него горещият старт на политическия сезон е малко повече буря в чаша вода. Имам предвид програмата на коалицията, която година и половина се спазва точно. Като разчетем цифрите те категорично говорят и воят на опозицията да стигне до предсрочни избори показва страх от спазването на програмата.

Заложения ръст на заплатите в края на мандата е обвързан с ръста на БВП. Ако достигнем 120 милиарда в края на мандата, ще имаме средна заплата от 1500 лева, а минималната ще е 700 лева. В края на тази година БВП ще достигне 107 милиарда, което показва, че заложените 120 милиарда не само ще бъдат достигнати, а и задминати при запазване на икономически растеж от 4%. Плюс външнополитическите успехи и лично на премиера Борисов – това показва, че може да постигнем един по-добър хал на народа. Това притеснява опозицията и затова е този вой за предсрочни избори.

Спас Гърневски обяви за приоритет на новия политически сезон да продължава да се изпълнява програмата на управляващите и конфликтите между малките партньори да не се отразяват на стабилността на коалицията. Ако това стане, според мен ще имаме още един управленски мандат в този формат.

Цялото интервю на Антония Попова със Спас Гърневски чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 20.04.24 в 13:15

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58