Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професор Йоанис Спилиотис представи един от най-модерните методи в онкологията HIPEC

Новите терапии ще държат рака под контрол

HIPEC се прилага и у нас, но все още не се поема от НЗОК

Модерната медицина и новите терапии да превърнат рака в хронично заболяване като  захарния диабет или ревматоидния артрит. Целта е това да се случи  в следващите 15 години  благодарение на таргетните терапии, на имунотерапията и новите апарати за химиотерапия. 

От теоретична гледна точка това е напълно възможно и така пациентите с онкозаболявания ще  имат дългосрочна терапевтична програма и много по-голяма продължителност на живота. Това мнение сподели проф. Йоанис Спилиотис, водещ европейски специалист в областта на онкохирургията, член на Европейското онкологично дружество. Известният онкохирург оперира в клиники в Солун, Атина и Париж. 

В Пловдив той представи новостите  в прилагането на метода HIPEC /Хейпек/  и тенденциите в лечението на онкозаболяванията.

При HIPEC терапия след голяма операция за премахване на туморите и техните метастази от перитонеума се поставя химиотерапевтик, загрят до температура 42-43 градуса, който се раздвижва със специален апарат. Така кухина се изплаква с медикаменти, които унищожават останалите свободни ракови клетки, незабележими с просто око, и не им се позволява да образуват след време нови тумори, водещи до рецидив на болестта.Не е тайна, че някои видове рак са много трудни за лечение. По-специално – вторични тумори и метастази от рак на дебелото черво, рак на яйчниците, стомаха, рак на мезотелиома на перитонеума. Точно при тях се прилага и метода, обяснява проф. Спилиотис

В света има 300 центъра, където се прилага Хайпек и вече над 2,5 милиона пациенти лекувани с този метод. 

У нас терапията бавно си пробива път поради това, че не се поема изцяло от здравната каса и пациента трябва да доплаща значителна сума. В Пловдив метода се прилага в две частни болници. Акушергинекологът д-р Георги Крумов от няколко години е част от  екип, който прилага метода вече 3 години. 25 са пациентите лекувани с HIPEC . По  думите му, въпреки краткото време , резултати са много обнадеждаващи. Той е категоричен обаче, че този тип терапия е трудно осъществима само от един лекар - гинеколог или хирург. Необходим е екип, при това с натрупан сериозен опит

Качественото онколечение е коплексно и лекарите трябва да се грижат за болния в непрекъснат контакт по между си. А подходът към всеки пациент трябва да бъде индивидуален, терапията съобразена с болестта  и  пациента, категоричен е и известният гръцки професор Спилиотис.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27