Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидат - гимназистите се спънаха в математиката

Задачите от втори модул от националното външно оценяване по математика затрудниха седмокласниците в Пловдив.

Много труден беше втори модул, някои задачи бяха трудни за разбиране, споделят седмокласници.

Някои от тях са се затруднили и с първи модул. Имаше и седмокласници, които заявиха, че са се справили отлично и задачите не са ги затруднили.

Матурата по български език беше много по-лесна от тази по математика, коментираха пред пловдивските училища седмокласниците.

Голяма част от тях признаха, че са се подготвяли цяла година и са ходили на частни уроци. Родителите на седмокласници смятат, че образователната система трябва да се промени, тъй като сега е невъзможно да се изкарат добри оценки на външното оценяване, ако децата не са се подготвяли допълнително чрез частни уроци.

Дали сме близо 1500 лева за една година за уроци по български език и по математика.  Смятам, че децата трябва да бъдат подготвяни в клас, а не да ходят допълнително на частни уроци. И съм възмутена от системата, защото не всеки родител ще може да отдели толкова много пари. Според мен се получава разминаване между това, което се преподава в клас и изискванията на матурите, коментира майка на седмокласничка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ваксината срещу коклюш ще се поставя 45 дни след раждането

Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не, както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. Това е решено на среща в Министерския съвет днес на служебния министър председател Димитър Главчев, министъра на здравеопазването д-р..

обновено на 23.04.24 в 15:56

Наесен започва строежът на Югоизточния обход на Пловдив

През есента се очаква да стартира строежът на Югоизточния обход, който е част от Околовръстното шосе на Пловдив. Това съобщи пред Радио Пловдив областният управител инж. Илия Зюмбилев, който се срещна днес с представители на АПИ заедно с кметовете на общините Пловдив и „Родопи“ Костадин Димитров и Павел Михайлов. Югоизточният обход обхваща..

публикувано на 23.04.24 в 15:48

Жълт код за проливни валежи в Западна България

Силни дъждове се очакват в седем области на страната в днешния вторник. Обявен е жълт код за областите София, София-област, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград. В тези области се очаква количеството на валежите за денонощие да са между 20 и 35 литра на квадратен метър. До вечерта валежите ще намалеят и спрат. Облачността също ще се..

публикувано на 23.04.24 в 06:56

Почистиха част от брега на река Девинска за Деня на земята

Близо 150 кг. отпадъци, разчистване на падналите клони по брега на река Девинска в участъка от стадион Девин до градската ѝ част, събраха 25 малки и големи участници в ежегодната акция по почистването на градската част на реката.  Организатори на инициативата са Община Девин, Клубът по спорен риболов „Девин“ и „Девин“ ЕАД, представители на Изпълнителната..

публикувано на 22.04.24 в 15:35

Още две деца в Пловдив са диагностицирани с коклюш

Нови две деца са заразени с коклюш, така случаите в Пловдивска област стават общо 4, съобщи за Радио Пловдив д-р Милена Панайотова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ – Пловдив.   Новозаразени са 2-ма петокласници от различни средни училища – "Димитър Матевски" и "Черноризец Храбър". Децата са добре, на домашно лечение,..

публикувано на 22.04.24 в 15:26