Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сто-лица култура" - от "Медея" до шамански джаз

| обновено на 01.07.19 в 11:32
Снимка: Радко Паунов

А ето и темите – бури, мълнии, рок, метал и антична разстърстваща драма – изключителна концентрация на стихии и емоции в Пловдив който днес отваря очи след един наистина интересен уикенд.

"Да убиеш децата си: Медея" - спектакъл пълен с риск и мистерия - репортаж от единственото представление в Античния театър, в което страстите на Медея се съединиха с небесните стихии в непредставима мистерия. Ще чуете Снежина Петрова в ролята на Медея и човека направил най-новия превод от старогръцки на рамата на Европид Георги Гочев, както и хората през чийто ръце преминава сложната координация с голямата група от деца от различните етнически общности – очаквайте темата след кратките новини в 10,30.

И още – агресията и насилието вътре в семейството – от древния мит до съвременното семейство – разговор с Рада Еленкова от Фондация Джендър Алтернативи в Пловдив.

Усещане за град – как се чувстват жените в град като Пловдив – устойчив, приобщаващ и безопасен ли е той за тях – това е темата на едно изследване което прави Българския фонд за жените в рамките на Пловдив 2019, което тръгна от разходките за да стигне до артистичната трасформация на местата – квартал Тракия. Кулминацията е след 2 дена – повече от Наталия Ленц, Ивана Ненчева от The Fridge  и Гергана Куцева от Българския Фонд за Жените след новините в 11,00.

Ще завършим със шамански джаз - Сибусиле К‘аба: афро-джаз в Петното на Роршах в Пловдив по пътя от ЮАР през София към Бургас и ФОН: - групова изложба  в галерия Сариев на Млади автори от Пловдив - Веселина Сариева и Димитър Шопов.

А започваме  с Виктор Янков, директор на международната дейност на Пловдив 2019 за полско-френската седа в Пловдивския месец юли и Башар Рахал за започналите снимки на нова романтична комедия посветена на Пловдив, която се казва "Завръщане".

Екипът днес: както винаги редактор е Кремена Данева, звукорежисьор в София – Антон Киров, в студиото в Пловдив – Детелина Петрова и Мария Дамова. За звука от Пловдив се грижи и инж. Румен Иванов. Пред микрофона Ирина Недева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

"Вход свободен" в преддверието на април

Марта се умори да гримасничи и реши да се усмихне на сбогуване!  Слънце грее , птички пеят, дърветата  неудържимо се раззеленяват. Хората , жадни за слънце и топлина изпълват улици и паркове, но още ходят със зимни физиономии понеже вече са в плен на пролетната умора. Пустата й всесезонна мания за оплакване не ще да ни пусне , или поне така ни отърва..

публикувано на 29.03.24 в 09:50

В последния петък на март - "Точно днес"

Крехката надежда от началото на  седмицата за сформиране на Кабинет се изпари безапелационно само в рамките на часове и дори преди края си последната мартенска седмица постави предупредителната удивителна за ново изборно очакване. С много въпроси и недоизказаност.  Президентският гамбит продължава с разговори, но вече не с партиите, а с личностите, които..

публикувано на 28.03.24 в 17:12

Решения и избори в "Ден след ден"

След трите завъртания с връчването на мандати от президента, започна и въртележката с възможностите за нов служебен премиер преди поредните избори. Кога  ще бъдат те и по какъв начин ще се проведат? Възможна ли е промяна, която да провокира повече хора да гласуват доверие на политиците или отново ще бъдем мълчаливи свидетели на ниска избирателна..

публикувано на 28.03.24 в 14:41

"Вход свободен" - изкуството като спасение

Ще си говорим за изкуство днес, за благотворното му влияние върху всеки аспект от човешкия живот! Срещаме се с Лучия Велева - председател на Фондация "Кураж", която ще ни разкаже за проектите свързани с рехабилитация на хора в неравностойно положение, чрез изкуство и образование.  Ще ви поканим и на музикално матине с програма включваща произведения на..

публикувано на 28.03.24 в 09:30

"Точно днес" за посоката към избори

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога доц. Иван Начев . От гледна точка на върналите мандата ПП-ДБ - разговор с народния представител от Пловдив област  Росен Костурков .  От Пловдив..

публикувано на 27.03.24 в 15:27