Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водихме добри преговори с WV, но не преодоляхме Катар

Анализ по новината от деня и годишнината от подписването на Конституцията

Работата, която беше свършена от всички, за привличане на инвестицията на "Фолксваген" в България беше много добра и по всички правила на играта. Това каза икономическият анализатор Красен Станчев по повод информациите, че автомобилният гигант е предпочел Турция пред България за изграждане на новия завод.

Разговорите се водиха без политически изстъпления, за разлика от някои от конкурентите за инвестцията.

Станчев коментира влиянието на катарските акционери в компанията, които са с най - голям миноритарен със 17% от акциите. Ако е вярно, че то е полияле избора, то България няма как да го преодолее, защото това са отношения между собствениците.

България трябва да подобрява така бизнес средата си, че всеки който иска да вложи тук пари - да може да го направи.

В интервю за предаването "Ден след ден" икономистът припомни част от несъвършенствата на българската Конституция, приета на този ден преди 28 години. Към онзи момент Станчев е депутат вав Великото народно събрание и подписва с особено мнение, а в последствие има 48 неуспешни опита за промяна на текстове в основния закон.

Днес той припомни вредното действие на чл.11, който  забранява етническите партии. Този текст никога не е осъществен, а сега има и етнически партии на мнозинството, които мрязят другата етническа партия, но обичат Русия.

Основен проблем създва е чл.18 на Конституцията, свръзан с концесиите и изключителните права на държавата, в смисъл на собственост. Това има негативни последици, които сега се виждан по Черноморието. 

Много характерен пробем е чл. 22  - за забраната за продажба на земеделска земя на чуждестранни лица. Вследствие на това след връщането на земеделските земи, собствениците им ги превърнаха капитал, промениха статута им и на така продадените терени започна строителство.

Проблемни са текстовете, които определят правосъдната система и в частност фигурата на главния прокурор. 

Обикновено прокурата е част от изпълнителната власт, при нас е обратното.  

Няма човек, на важна изборан длъжност,  който да не заплашен от зависимост от прокуратурата.  Главнтият прокурор се правръща политически играч, защото има много много по- дълъг мандат и не подлежи на контрол. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27

Инспекторите от ДАИ протестират, изпитват 50% + 1 от курсистите

Безсрочна ефективна стачка започнаха служителите и инспекторите от ДАИ - Пловдив. Те са на работните си места, но извършват минимален обем работа по обслужване на клиентите, издаване на административни актове и документи.  На входа на агенцията и на вратите на кабинетите има разлепени уведомителни табели с надпис „стачка“, „равен труд, равни..

публикувано на 27.03.24 в 11:22