Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арменците от Пловдив поискаха оставката на Епархийския съвет на църквата им

Протестираха арменци от цялата страна, защото ще останат без свещеници в 11 от общо 13 техни енории, започнаха и подписка в защита на духовенството

Стотици арменци от цялата страна поискаха в Пловдив оставката на Епархийския съвет на Арменската апостолическа православна църква в България. Те се страхуват, че църквите им ще останат без свещеници в 11 от общо 13 техни енории след приети промени, наложени от малка група арменци от съвета. Визите на свещениците  не са подновени, предупредиха протестиращите. 

Те приеха декларация с шест точки, в които настояват за спешно решаване на проблемите, възникнали от година с приемането на устав, наложен от Антраник Шакариян от Варна, който е председател на съвета. Той се подкрепя само от седем представители на арменците от София, Шумен, Силистра и др.

В Пловдив дойде от Румъния епископ Татев Агопян, архиерейският наместник за Румъния и България на Арменската православна църква. Той заяви, че след многобройния протест на общността очаква съветът на подаде оставка и проблемите да бъдат решени в кратки срокове. Ние имаме епархии в 126 страни по света, но такъв прецедент никъде не се е случвал, каза епископ Агопян. По думите му група арменци не приемат основните ръководни органи на църквата, и ако това течение продължи ще доведе до крах на арменската църква в България. 

След приетия нов устав без свещеници може да останат Бургас и Варна, като отците нямат подновени визи. Отец Храч от Пловдив и свещеникът от Русе също са солидарни с колегите си и са подали оставки пред архиерея.

В декларацията арменците изтъкват: Нарушена е Конституцията на Република България, а също и законите, както и европейските ценности за демокрация. Погазват се каноните на Арменската църква, както и се създват системно заблуждаване на енориашите и психоза. Ние сме срещу създадената ситуация на непреодолима конфронтация с Арменската църква, както и срещу негативни внушения срещу  Негово светейшество католикоса на всички арменци Карекин II, пишат присъстващите на протеста. 

Мариям Гарабедян от Пловдив каза, че най-спешно трябва да се реши оставането в нашата страна на отец Бохос от Бургас, защото визата му изтича в края на октомври. Всички присъстващи участват в подписка, която ще изпратят до ръководните органи на тяхна църква и на Дирекцията по Вероизповеданията в България.

Към края на събранието бяха събрали 800 подписа, съобщиха организаторите. От предишната подписка в Пловдив, която беше само за промяна на устава бяха събрани 2000 подписа.

В България след последното преброяване живеят над 6000 арменци, а само в Пловдив те са над 1700 души.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В ДГС "Кормисош" отглеждат алпийски козирози

В Държавното ловно стопанство "Кормисош" възобновяват популацията на алпийския козирог. То е единственото в България, в което се отглежда стадо алпийски козирози.  16-те животни са докарани тази година от Бавария, адаптират се добре и вече чакат поколение.  Специфичният вид кози някога е обитавал територията на България и е изчезнал.  Сега в..

публикувано на 20.04.24 в 11:19

Спряха частично ремонта на ОУ "Елин Пелин" заради почти зазидан барелеф

Майстори, ремонтиращи сградата на ОУ "Елин Пелин", почти зазидаха барелефа на патрона на училището. За това алармираха от "Спаси Пловдив", като публикуваха и редица снимки в социалните мрежи. "... В училище “Елин Пелин” тече ремонт. Зазидат с гипсокартон барелеф на Елин Пелин. Настояваме безобразието да бъде спряно веднага и да бъде потърсена..

публикувано на 20.04.24 в 10:23

Велопоход в подкрепа на хората с хемофилия

„За свят без кръвоизливи“ е мотото на велопоход в подкрепа на хората с хемофилия, който ще се проведе в Пловдив.  След старт в 11 ч. на пл. „Съединение“ всички участници ще се насочат по ул. „Стефка Николова“ и преминат по велоалеята на бул. „Марица-юг“, за да достигнат финала пред спортния комплекс на УХТ зад хангарите на Гребния канал. За..

обновено на 20.04.24 в 09:40

Отварят пещерата "Добростански бисер" за посетители на 1 май

Пещерата „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.  Това е един от най-посещаваните обекти в Родопа планина, тя се намира на 5 км. от асеновградското с. Добростан.  Там живее малка колония прилепи. Голяма част от обекта е зает предимно от сталагмити и сталактони, а измежду тях са разположени и т. нар. "Синтрови езера". Със..

публикувано на 20.04.24 в 09:15

Историческият музей в Пловдив показва експонати, свързани с Априлското въстание

По повод 148-мата годишнина от Априлското въстание, избухнало на 20 април по стар стил, в експозиция „Българско възраждане“  /Къща "Георгиади"/  Регионален исторически музей - Пловдив представя   изложбата „Април 1876 Пловдивското съзаклятие“. Освен разказ в табла за Пловдивския революционен комитет музеят ще изложи рядко показвани..

публикувано на 20.04.24 в 07:50