Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С барелеф почетохме паметта на Димитър Пешев

В Съдебната палата в Пловдив тържествено бе открит барелеф на  големия български държавник Димитър Пешев, известен като един от главните инициатори на всенародната кампания за спасяване на българските евреипо време на Втората световна война.  

Авторитен юрист, Димитър Пешев е бил дългогодишен съдия  в Пловдив и в София. През 1943 г., като подпредсетел на Народното събрание,  той оглавява акцията на група народни представители за предотвратяване на депортацията на българските евреи в „концлагерите на смъртта“. 

„Има личности, които олицетворяват лицето на всеки народ. Една от тях безусловно е Димитър Пешев. Юристът, адвокатът, съдията, истински патриот и един смел човек. Той е имал куража, в едно трудно време, да излезе и да обедини обществеността срещу една несправедливост. Ако беше си случила, щеше да се превърне в една национална трагедия, а именно изпращането на българските евреи в концлагерите. Не случайно Пешев е работил в Пловдив, градът известен като място, където може да  се усети толерантността между хората”, заяви в емоционално слово Максим Бенвенисти – председател на фондация „Цедака – Шалом“ и член на Изпълнителното бюро на Организацията на евреите в България „Шалом“. Същта теза  разви и председателят на пловдивската организация на евреите Шалом – Светозар Калев.

За  тържеството в Съдебната палата пристигна и племенницата на Димиър Пешев - Кичка Пешева, която разказа спомени за своя чичо и за несправеливата съдба, сполетяла го след Девети септември. Тогава "спасителят на българските евреи" е осъден на смърт от т.нар. "Народен съд", присъда, заменена с 15 години затвор.  След това патриотът и държавник е бил депортиран и оставен буквално без препитание, живял в мизерия да смъртта си през 1973 г. 

Друг съвременник на епохата, наследник на една от легендарните и родолюбиви пловдивски фамилии – Обрейкови – също разказа своите спомени от онова време, когато е бил невръстно момче. Но помни всичко – по дати и по часове за онези драматични дни.

Откриването на паметника на Димитър Пешев в Съдебната палата е част от събитията, с които тази година пловдивският Окръжен и Районен съд отбелязват 140-та годишнина от създаването си.

Спомените на съвременниците на Димитър Пешев чуйте в репортажа на Севдалин Палаузов. Още от категорията
След втората матура

Втората матура не затрудни сериозно зрелостниците

Повечето зрелостници в Пловдив и областта избраха да се явят на втора матура по английски език. Тя не затрудни като ниво явилите се, защото повечето от тях завършваха езиковите гимназии, или са ходили допълнително на курсове по английски език.  Част от дванадесетокласниците имат защитени степени за владеене на език, след положен изпит по TOEFL и..

публикувано на 03.06.20 в 12:41

Икономиката на Европа ще събуди индустрията на Пловдив

Рестарт на икономиката – с бързи или бавни темпове? Макроикономистът   Георги Стоев, председател на „Тракия тех“  анализира COVID кризата и последиците. Има завръщане на плах оптимизъм. Дали ни чака сериозна финансова и икономическа криза? „Кризата е тежка, ако гледаме второто тримесечие на годината. Спадът на икономическата активност ще..

публикувано на 03.06.20 в 12:01

Възстановени са редовните автобуси от и за Куклен

„Община Куклен е сключила договор с нова фирма, която да обслужва линиите от и за Куклен. Автобусите вече се движат по разписание“, това заяви пред Радио Пловдив кметицата Мария Белчева. На 1 юни транспортната фирма, която обслужваща общината спря курсовете си. Това наложи областния управител Дани Каназирева да разреши на кмета на Куклен да..

публикувано на 03.06.20 в 10:36

МБАЛ „Свети Мина“ няма да се слива със „Свети Пантелеймон“

МБАЛ „Свети Мина“ няма да се слива с болница „Свети Пантелеймон“, а ще се стабилизира финансово. Това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Калин Калинов, директор на Дирекция „Здравеопазване“ към Община Пловдив. Предстои да бъде внесено предложение в ОбС, с което да се отмени предходно решение за сливане на двете общински болници. „За..

публикувано на 03.06.20 в 09:53

Списъкът с бизнесмените е опит за отвличане на вниманието

"Публикуваният списък на прокуратурата, свързан с делото за боклука, от пръв поглед ми показа каква е целта. Това е нескопосан опит на прокуратурата да се отвлече на общественото внимание от текущите скандали, които  тресат властта, бизнеса, политиката, магистратурата ", коментира в интервю за Радио Пловдив журналистът от сайта Фрогнюз Огнян Стефанов..

публикувано на 02.06.20 в 16:31