Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сегашният модел на ТЕЛК не съдържа механизми за контрол

Случаят с ТЕЛК-овите решения за директора на пазарджишката болница и на 2-те ТЕЛК комисии там е поредният удар върху доверието на хората в тази система. Отвсякъде практиката крещи, че трябва да има смяна на модела, заяви в интервю за Радио Пловдив бившият социален министър Иван Нейков, който сега оглавява Балканския институт по труда и социалната политика.

Сегашният модел не съдържа механизми за предотвратяване на злоупотреби. Час по-скоро трябва да се приложи нов модел за определяне на работоспособността чрез модерната класификация на СЗО, наречена ICF. Това ще бъде стъпката, която ще бъде филтър, бариера пред такива рискове от злоупотреба в системата, посочи Нейков.

Сега сме направили така, че медицинската експертиза на ТЕЛК е "златно ключе", което отключва изключително много благини - от паркомясто до инвалидна пенсия, и то само на базата на решението за ТЕЛК. Този механизъм не съдържа елементи на контрол и затова трябва да се раздели оценката на 2 - медицинска оценка и такава на работоспособността, обясни експертът. 

Иван Нейков допълни, че има само доказателства в медиите за конфликт на интереси - но и всичко да е изрядно, трудно може хората да повярват, че който е бъркал в кацата с меда, не си е облизал пръстите

По думите му прокуратурата не може да наложи ефективни механизми за контрол, защото няма експертизата. 

Един от механизмите е чрез независима медицинска оценка, която НОИ да поиска при други специалисти дали дадена оценка е обективна, а не "мотивирана", допълни Иван Нейков.

Бившият социален министър похвали предлаганите от правителството промени в Кодекса за социалното осигуряване, с които се урежда изплащането на така наречената втора пенсия от частните дружества. Първите плащания ще са към жените, родени през 1960 г., които през есента на 2021-ва година ще имат право на втората пенсия. Иван Нейков обаче призова за ефективна система при оценка на въздействието на уредбата при плащането на втората пенсия. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39

В Смолянско 963 избиратели гласуват за ЕП, но не и за наш парламент

97 070 са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107 избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян  Таня..

публикувано на 23.04.24 в 07:55
Любомир Минчев

Докато кметът се страхува, могат да му заграбят властта

Докато кметът Костадин Димитров се страхува да каже личните си позиции, то малките групи в Общинския съвет в Пловдив ще имат власт. Това коментира журналистът Любомир Минчев след бала на ГЕРБ. Според него се образува втори център на власт и той е в редиците на общинската администрация – групата около Владимир Темелков, който по думите му е..

публикувано на 22.04.24 в 16:42

При повече внимание изборите 2 в 1 не са проблем

Голямото предизвикателство се пада за секционните избирателни комисии , които ще трябва да проведат два отделни избора и то при наличие на два отделни избирателни списъка . Това е така, тъй като е налице едно особено изискване за уседналост при гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България. Това заяви пред..

публикувано на 22.04.24 в 15:56

Оградата на Небет тепе да се премахне, експерти да кажат как

В петък НИНКН изпрати второ за изминалата седмица становище до община Пловдив, в което отново заяви, че металната ограда на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с Института и с Министерство на културата. От там обясниха, че общината не е искала инструкции и са против прехвърлянето на отговорност. Двете институции са категорични, че промяна..

публикувано на 22.04.24 в 12:06