Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Явни и неявни кръгове застанаха срещу избора на Гешев

Изпълнихме задълженията си по Конституция при спазване на процедурата, така представляващият ВСС Боян Магдалинчев коментира потвърденият с второ гласуване избор на Иван Гешев за главен прокурор. Той подчерта, че този избор е задължение основно на кадровия орган.

Да, президентът  - с правото си да върне първото решение -  има участие, но преценката на професионалните и нравствените качества на кандидата е отговорност на ВСС.

Право на всеки гражданин е да изрази позицията си за кандидидатите, бе коментарът му за протестите „За“ и „Против“ избора на Иван Гешев.

Би било много добре, ако общественото мнение е формирано свободно и спокойно, а не по някакъв начин да е формирано подвеждащо. Като гледах протестите не мога да остана с впечатление, че всички тези участници по някакъв начин съзнават отговорността на фигурата на главния прокурор или имат лични и непосредствени наблюдения върху неговите професионални качества. 

Магдалинчев не отрече, че това е бил най- трудният избор, в който е участвал. 

Това се дължи на опита на някои кръгове този избор, на тази личност, да не се състои. Може би имат други съображения, освен тези, които официално демонстрират.

Витаеше напрежение и то не само на заседанията на съвета, а от началото на процедурата, а колкото до заплахата, която е усетила  към себе си съдия Атанаска Дишева, на която Гешев предрекъл успешна поличитическа кариера,  то тя е несериозна, каза още Магдалинчев.

По отношение на репликите, които си разменяха на няколко пъти сегашният главен прокурор Сотир Цацаров и председателят на ВКС Лозан Панов Магдалинчев коментира: Господин Панов отдавна проявява особено желание за участие в избора на главен прокурор, той винаги е имал по- различно отношение, не знам от какво е продиктувано, той е е председател на ВКС, и е представител на онези кръгове, които искаха разделение на властите. Но когато се избира председател на ВКС няма такова противопоставяне, доколкото при избора на главен прокурор има  и то твърдо и много активно. Много са странни тези подбуди.

Президентът изпълни своите конституционни правомощия и прецени да върне процедурата на ВСС. След повторното гласуване в Конституцията няма срок за издаване на указ за конкретния случай, но за други - очакванията са това да се случи до 7 или 15 дни.

Прекомерното забавяне би поставило въпроса дали се спазва Конституцията, каза още Боян Магдалинчев.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Отпадане на НВО за 4 и 10 клас искат 80% от директорите

Досега се справяме изключително успешно, като в дистанционното обучение досега са се включили повече от 97% от училищата в страната и над 85% от учениците участват в различните елементи на дистанционното обучение, заяви Диан Стаматов – председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. По думите му, директорите и..

публикувано на 30.03.20 в 10:46

Целият състав на полицията контролира карантината

От днес цялата пловдивска полиция се включва в контрол по спазването на противоепидемичните мерки в града и населените места в областта.   Със заповед на началника на Областната дирекция на  МВР ст. комисар Йордан Рогачев  се прекратяват всички отпуски на полицаите.   На национално ниво, той отправя предложение да бъде..

обновено на 30.03.20 в 10:25

Искаме да запазим работниците и след извънредното положение

Актуализираният проект на Постановление на Министерския съвет за определяне на условията и реда за изплащане компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявеното извънредно положение се очаква днес.  Ще бъдат направени някои технически корекции, като днес до обяд ще бъде изготвен окончателен текст, който ще бъде предложен от министъра..

публикувано на 30.03.20 в 10:19

Общинското предприятие за хора с увреждания шие предпазни маски

Общинското предприятие за хора с увреждания в Пловдив само за седмица пренастрои работата си в шивашкото ателие, за да произвежда предпазни маски за многократна употреба.  Кметът Здравко Димитров  и зам.-кметът по социалните въпроси Анести Тимчев посетиха ОП "Социално предприятие за хора с увреждания - Пловдив”, за да се запознаят с неговата..

публикувано на 30.03.20 в 09:40

ТИЗ предлага лек за "икономическата" карантина

„Адекватни са мерките на държавата за бизнеса в условията на извънредното положение“ – заяви в интервю за Радио Пловдив основателят на „Тракия Икономическа зона“ Пламен Панчев. Според него сега е най-важното да се подобри логистиката, за да могат предприятията да получават суровини и материали, тъй като те поръчки си имат. „Трябва да..

публикувано на 27.03.20 в 16:28