Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противогрипните ваксини за пенсионери се доставят на GP-та

Започва разпределението сред личните лекари на безплатните противогрипни ваксини за пенсионерите. До края на седмицата в практиките на семейните лекари от Пловдив  те ще бъдат доставени от представители на фирмите. Това съобщи д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

От здравното министерство уверяват, че въпреки закъснението, има достатъчно време за всички желаещи да поставят ваксини. Все още у нас няма нито една положителна проба за грип.  Пловдивските общопрактикуващи  лекари д-р Кирил Еленски и д-р Георги Цигаровски също смятат, че все още има време и всички желаещи пенсионери, могат да си поставят ваксина. Важно  и задължително условие е хората да са здрави в момента на имунизацията.

Според д-р Еленски закъснението обаче, е отказало част от пенсионерите и не се знае дали сега ще посетят отново лекарите си. Не малка част от хората дори вече са си поставили ваксина. По думите му би било проблем, ако в дадена практика се окаже, че има повече желаещи, от броя на осигурените ваксини. Той сподели, че официалната информация около подробностите за кампанията не е била достатъчна за самите джипита и при тях е идвала по-скоро чрез медиите.


Д-р Цигаровски призова пациентите да се възползват от предоставената им  възможност. Той коментира, че идеята на МЗ е много добра и за първи път се дава възможност възрастните хора да се ваксинират безплатно срещу сериозно и опасно заболяване като грипа.


Припомняме , че в петък страната ни получи втората за сезона по-голяма доставка от 100 хиляди дози.

Тази година МЗ за първи път подсигурява безплатни ваксини за хората над 65-годишна възраст.

Право на имунизация ще имат около 10% от 1.5 млн. пенсионери над 65 г. или около 150 хиляди

души.

Предвижда се броят на безплатните дози да нараства всяка година и до 2022-а да обхване една четвърт от пенсионерите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ръст на доходите има, но картината не е толкова розова

Ръст на доходите има, но картината не е чак толкова розова както излиза от данните на НСИ, тъй като цифрите са усреднени. Това обясни икономическият анализатор на КНСБ Петър Мишев по повод данните на статистическия институт, че доходите на лице от домакинството са се повишили с 20,4% през изминалата година. Икономическият анализатор обясни,..

публикувано на 19.04.24 в 10:58

Градината пази духа на Вазов и е най- подходящо да носи името му

Историкът Стефан Шивачев подкрепя идеята градината на ул. "Христо Г. Данов" да носи името на Иван Вазов. Той се вкючи в дискусията, подета от администрацията на район "Централен" не само с аргументи от документите, но и с тезата, че Пловдив дължи на Патриарха на българската литература този спомен и признателност. Да, наистина идеята за създаването на..

публикувано на 19.04.24 в 10:44

Клуб "Квант" свърза успешно средното и висшето образование

Международна научно-приложна конференция на знаещите ще се проведе тази събота и неделя във филиала на Техническия университет-Пловдив. Организатор е фондация “ Клуб Квант ”, чиято мисия е откриването на таланти в областта на науката и инженерството. Специален гост от Австралия ще бъде Джейн Томпсън – футуролог и социален откривател, основател..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45