Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Представят книга за българските евреи в "Шалом"

Книгата  „Две знамена на ционизма – синьо, но също и червено“/ „Поалей Цион“ в Пловдив 1910-1912 от изтъкнатия изследовател, преподавател и историк  Шломо Шеалтиел ще бъде представена в  залата на Общността на евреите „Шалом“ на ул. „Хр. Г.Данов“.  

По специална поръчка на  националния мемориал на Холокоста в Йерусалим авторът, който е от български произход, описва в 1000 страници историята на българските евреи в периода 1939-1945 година.

Сред гостите на събитието ще бъдат удостоеният  от президента Петър Стоянов с най-високото българско отличие „Орден „Стара планина“ І-ва степен Давид Коен - бивш посланик на Израел в България, Чили, Албания, Босна и Херцеговина и Македония, както и един от най-търсените политически експерти в Европа и САЩ - изразелският политолог, роден в Пловдив, Йосиф Бенбасат. 


Галерия

Още от категорията

„Алтер его” – пародии и специални гости

Петима специални гости ще звучат в „Алтер его” тази събота! Ще попълним нашата радио-антология с афоризми и епиграми от Веселин Зидаров, Виктор Самуилов, Турхан Расиев, Асен Димитров – Феликс и Христо Нанев. Освен това ще форсираме в ефира няколко пародии на много популярна басня (според алтер егото на водещия, Краю Петровски, тук смехът е..

обновено на 30.05.20 в 11:05
Виктор Бойчев

В "Срещите" разговор за изкуството на куклите

В „Срещите” тази събота с носителя на наградата "Пловдив" за цялостно творчество, доскорошен директор на Пловдивския куклен театър Виктор Бойчев, си говорим за света на куклите, за престарото куклено изкуство. И за това накъде гледа днес кукленият театър по света, кога превзема света на детето.

обновено на 30.05.20 в 09:13
Манол Пейков

Книгата трябва да има специален статут

Тъжно е, че нещата се случват по този начин. Нас ни прикрепиха към по някакъв начин към заведенията. Това заяви в интервю за Радио Пловдив издателят Манол Пейков, който тази година спечели награда „Пловдив“ в раздел „Художествен превод“. Той коментира намаляване на ДДС за книгите от 20 на 9%, което се случва заедно с решението за намаляване..

обновено на 29.05.20 в 12:57

Пазарджишкият театър отваря врати в Деня на детето

Танцовите зали и театрите и оперите вече могат да работят и на закрито. Те обаче ще трябва да спазват стрисктно противоепидемичните мерки. На открити пространства капацитетът на публиката да бъде до 50%, а на закрити сцени – до 30%. „Всички хора, които се занимават с театър, се зарадваха на тази новина. Ние планираме още на 1 юни да имаме детско..

публикувано на 29.05.20 в 11:58

Етнографският музей отваря врати с обновени витрини

Уредничката на Етнографският музей в Пловдив Грозделина Георгиева бе удостоена с отличието „Златен век“ на Министерството на културата. Наградите бяха обявени на сайта на ведомството, а церемонията по връчването на наградите ще се състои през есента заради пандемията от коронавирус. „ С много трепет и вълнение посрещнах наградата, но и с..

публикувано на 28.05.20 в 16:58