Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даваме зелена светлина за системата Бонус-малус

2
Богдан Милчев от Института за пътна безопасност в студио на програма „Хоризонт“
Снимка: Ирина Недева

Нека да спрем да спекулираме с това, че като се въведе системата Бонус-малус, ще се вдигне Гражданската отговорност (ГО). За това призова в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив Богдан Милчев от Института за пътна безопасност. И се аргументира: 

Миналата година не се въведе системата Бонус-малус, но ГО пак се вдигна. Цената на ГО се вдига на база съвсем  други критерии – това е ликвидност на застрахователните компании дали имат достатъчно средства, за да изплащат поктитието ГО. 

Според Милчев, целият ЕС и почти целият свят използва системата Бонус-малус, която е въведена за първи път преди 100 години в Англия: Тя е система, която  да коригира поведението на водачите, още един инструмент да коригираме поведението на водачите. Тази система, ако бъде въведена, тя ще даде повече справедливост – тъй като този, който е по-рисков, ще плаща повече.

Милчев каза, че е разбираем негативът към всяка нова система, защото "когато някой иска да промени вредни навици на някого, той се съпротивлвява". Експертът призова да сме положителни и подчерта, че този път Институтът за пътна безопасност ще подкрепи изцяло въвеждането на такава система и ще настоява да стане бързо. Милчев съобщи още, че са получили покана за дискусия по всички детайли на системата, която ще се проведе на 3 декември.  

Дали да има ли да няма Бонус-малус система, това е въпросът. И ние казваме, че трябва да има. Институтът по пътна безопасност ще й даде зелена светлина, но ще предложи, след като от 2020 година всички започнем от 0 нарушения, следващият етап за въвеждане на "малус" да е през 2021-ва, но само за тези, които причинясват ПТП виновно. Чак през третата година, 2022-ра, много внимателно да се добавят и определен вид нарушения, например за алкохол и наркотици.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35