Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Алтер его” за отживелиците с Борислава Лозанова от „Нула 32”

| обновено на 14.12.19 в 10:08


Що е то „отживелица”? Ако последваме примера на онази дама, превела „Под игото” на новобългарски, трябва да уточним, че „отживелица” означава „архаизъм, анахронизъм, рутина, нещо старо, изоставено, забравено, непотребно”… 

Пардон, май трябваше да дам обяснението в скоби. Виноват (това е остарялата форма на „виновен”). 

Именно отживелиците са темата в новия брой на списание „Нула 32” – единственото градско издание за стил и култура, което излиза веднъж на всеки три месеца и се разпространява в десетки обекти из града. В „Алтер его” ще ни го представи Борислава Лозанова – Хубенова от името на редакционния екип.

Според сайта на списание „Нула 32”, цитираме: „Борислава Лозанова – Хубенова не пише често, но когато го прави е винаги честно. Работи последователно в информационна агенция, радио и телевизия, но мирисът на хартия е онова, което истински я печели и обрича за вечни времена на идеята „Нула 32”. Включва се като автор още в първия брой на списанието, но скоро след това започва да участва в цялостната му направа”.

Преди разговора с Борислава, няма да пропуснем шанса да се заиграем с някои уж отживели времето си хумористични форми като епиграмата (кратко сатирично стихотворение, което с остроумие и неочаквани обрати осмива даден човек или обществено явление), баснята (кратко литературно епическо произведение с изобличително и поучително съдържание) и пародията (подражателна творба на някое известно литературно произведение със сатирична или хумористична цел). 

Боже, колко сме пунктуални (пунктуален – човек, който е свръхточен до скрупульозност (скрупульозност – изведено от „скрупульозен” т.е. имащ скрупули в смисъл на безпокойство и угризение на съвестта)! Апропо (от френски à propos, по този случай, тъкмо, при това, разгеле (разгеле – в значението на „таман”, което е равно на „тъкмона време”), ще бъде весело, заклеваме се, ако все още ми следите мисълта – и двамата: и егото и алтер егото на водещия. 

А в седмичния ни обзор по някое време ще прозвучи ето това:

Отнесе ни глобалната река,

а да се върнем – късно е!

Да преведем „Под игото” така:

„Под чуждото присъствие”!

И прочие тъй-нататъци.

„Алтер его” се излъчва в събота след новините в 15.00 ч.

Повторения: в неделя от 6.00 ч. сутринта и в понеделник след новините в 20.00 ч.

„Алтер его” – кодош (шега подигравка, забава)за разкош (прекомерно богатство, излишество, разточителство)!

Автор и водещ: Петър Краевски




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Алтер его” - идваме, слагайте усмивките!

Само един гост ще имаме в „Алтер его“ тази събота или по-скоро – гостенка, която при нас се чувства като у дома си! Водещият и неговото алтер его ще хосрещнат в студиото Албена Пейкова, с която имат дългогодишно радио сътрудничество.  Очаквайте скечове и смехомаратони в едно по-лежерно издание на нашия радио-пърформанс. Иначе казано,..

обновено на 20.04.24 в 16:25

платена публикация
Как да изберем перфектните брачни халки?

Сватбеното пътешествие не започва с медения месец. То започва още в момента на заветното “Да!” и продължава докато не завърши и медения месец, а може и след това. Част от това пътешествие на любовта е изборът на перфектните брачни халки за нас и партньора ни, а това е важна стъпка, която не бива да се пренебрегва с лека ръка. Изборът на халки може да..

публикувано на 19.04.24 в 15:19

Марица е на победа от десета поредна титла

Отборът на Марица (Пловдив) се доближи само на една победа до спечелването на десета поредна титла в Националната волейболна лига за жени. „Жълто-сините“ записаха втори пореден успех във финалния плейоф в първенството, след като надиграха ЦСКА с 3:0 (25:19, 25:23, 25:15) гейма като домакини и във втората среща от финалната серия, която се играе до три..

публикувано на 19.04.24 в 09:44

Финалът за Купата следващия сезон ще е на стадион "Христо Ботев"

Известни промени ще има в Нормативната уредна на БФС и за турнира за Купата на България, която е под шапката на ПФЛ. Основната е свързана с мястото на провеждане на финала. Очаква се от следващия сезон 2024/25 битката за отличието да се премести на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив. Подобно намерение „Колежа“ да приеме финала имаше и сега, но това няма..

публикувано на 18.04.24 в 18:05

Локомотив губи Евандро за 3 мача

Старши треньорът на Локо Пд Александър Томаш ще трябва да се справя със сериозни кадрови проблеми преди последния мач от редовния сезон за смърфовете. Специалистът няма да може да разчита на контузения Евандро, както и на наказаните Ивайло Иванов и Петър Андреев. Големият удар за черно-белите ще бъде липсата на бразилския полузащитник, който се..

публикувано на 18.04.24 в 18:00