Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малките партии в НС ще запазят кабинета „Борисов 3“

| обновено на 27.01.20 в 14:58

Социологът Евелина Славкова коментира предстоящия вот на недовериие към кабинета „Борисов 3“, като задължителен инструмент на опозицията да заяви своято позиция по определена тема. Тя посочи, че нито една партия в НС, включително и БСП, не са готови за предсрочни избори. Социалистите са в отчетно-изборна кампания, а през април ще избират председател на партията. Малките партии искат да си останат на местата, защото за следващия парламент нямат никакви гаранции.

За съжаление наблюдавам, че хората, които имат амбиция да създават политически партии, да се включат в парламентарните избори следващата година, в края на месец март, не се отличават съществено от сегашните.  

Кабинетът „Борисов3“ е белязан с поредица от скандали. Сред тях осезаемо се отличава скандалът „Апартаментгейт“. Това натрупване изтощава управляващите. Според мен, няма да има предсрочни избори, правителството доброволно няма да подаде оставка, защото остава малко време. Тази година ще бъде посветена на подготовка за  следващите парламентарни избори през 2021 година. Бележката е, ако има някакви обстоятелства, както в Перник и още няколко града, липсата на вода може да взриви обществото. Това може да доведе до падане на правителството.

На този етап, според Евелина Славкова, няма индикации кабинетът на Бойко Борисов да загуби позиции, и ще приключи своя мандат следващата година.

Интервюто с политолога Евелина Славкова е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Промените в Конституцията създават риск Радев да я наруши

"След промените в Конституцията от края на декември 2023-та като че ли не очаквахме толкова бързо  да реализират своето действие новите разпоредби по повод на формирането на служебното правителство и насрочването на парламентарните избори.  Проявяват се две задължения и в зависимост от това, на кое от тях ще придадем по-голямата тежест, зависи и как ще..

публикувано на 29.03.24 в 11:19

Млад мъж дарява инвалидни колички в Първомайско

Млад мъж от първомайското село Бяла река събира и след това дарява инвалидни колички и столове на хора с увреждания в нужда. 29-годишният Димитър Иванов, който в продължение на няколко години е живял в Съединените щати, е от младите хора, които са се завърнали в България. Той се занимава със земеделие и животновъдство в родното си село и в същото..

публикувано на 29.03.24 в 10:54

Собствениците на земи са против промените в закона

Депутатите узакониха обработването на ниви без съгласието на собствениците им, като гласуваха на второ четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), с които променят правилата за сключване а доброволни споразумения. С какви аргументи от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи..

публикувано на 29.03.24 в 10:10
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10