Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Два пъти над нормата са измерените концентрации в река Пишманка край Пазарджик

Пестициди са отровили рибата в Марица

Токсичното замърсяване е от двата пестицида Хлорперифос етил и Пендиметалин

Залповото замърсяване на река Марица край Пазарджик и Пловдив преди три дни е от пестициди, чиито измерени количества са два пъти над нормите. Това съобщиха от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив. 

Предполага се, че отровните вещества са се съдържали в опаковките, използвани от пазарджишката фирма „Екоинвест“ и са причина за измирането на голямо количество риба. Пестицидите са открити не в Марица, а в река Пишманка, която се влива в нея в района на Пазарджик. Те са силно токсични и се предполага, че са причинили измирането на рибата. Веществата са хербициди и инсектициди за растителна защита, с които се обработват земеделските култури. Същите токсични вещества са открити и в канализационните колектори на разследваната пазарджишка фирма.

В река Марица няма наднормени концентрации, но въпреки това са измерени по – ниски концентрации при град Стамболийски и при сметището на Цалапица. Те са сигнал, че е имало залпово замърсяване, съобщи Марин Маринов от Басейнова дирекция. Това е най – тежкото замърсяване на Марица с умряла риба от поне 20 години насам, подчерта Маринов. За такъв вид нарушение може да се търси отговорност по Закона за екологичните щети, а глобите са от хиляда до десетки хиляди левове. Размерът на санкциите в конкретния случай и на кого ще бъдат наложени ще стане ясно след допълнителна оценка на екип специалисти от БАН и ИАРА.

В Марица няма превишения на нормите на цианиди, живак, арсен и други токсични вещества. Проби от водата са взети от 19 пункта в района на Пазарджик и Пловдив и са направени анализи по 86 показатели. По пет от показателите е установено индустриално замърсяване със завишени концентрации на алуминий и манган, но те идват от река Тополница и не са изключение, уточниха от Басейнова дирекция.

Междувременно, областният управител Дани Каназирева е разпоредила съставянето на комисия, която ще проверява как се съхраняват излезлите от употреба пестициди в шест склада на територията на Пловдивска област. Те са във Войнягово, Хисаря, Старосел, Иван Вазово, Старо Жлезаре и Трилистник.

818 тона залежали от години пестициди са иззети и изпратени за обезвреждане във френския град Лион през миналата година, съобщи директорът на РИОСВ-Пловдив Стефан Шилев. Проверките на площадките за третиране на отпадъци в областта продължават.


Галерия

Още от категорията

Тютюневият склад до Сточна гара ще бъде разрушен, Гарнизонна фурна - също

Приоритет в работата на община Пловдив в следващите месеци ще бъде „Тютюневият град“ . Това заяви кметът Здравко Димитров. Той уточни, че е разговарял с министъра на културата Боил Банов за действията, които трябва да бъдат предприети след като новият общ устройствен план на Пловдив стане факт. Той бе категоричен, че опасните руини на рушащите..

обновено на 03.06.20 в 16:23

Само в Пловдив парното от 1-ви юли поевтинява, но с малко

По-високи цени на парното от 1 юли предвижда Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Най-голямо увеличение се планира за София - с 22 процента. Повишение с 15 до 18 на сто се предлага за Бургас, Враца и Разград. За Велико Търново се предвижда поскъпване на парното с 9 процента, за Варна - с 8, а за Плевен - с 3 на сто. Поевтиняване с 2..

публикувано на 03.06.20 в 15:27

Над 9 бона и 10 айфона са задигнати от "Зора" и "Пепко" в Кършияка

9182 лева и 10 айфона са откраднати при вчерашния обир в два магазина в Търговски център  на бул. "България" в Пловдив,  съобщиха от Районната прокуратура. В магазините "Зора" и "Пепко" крадците са проникнали чрез разрушаване на здраво направени прегради и технически средства.  До момента е установено, че през нощта на 1 срещу 2 юни 2020 г., в гр...

публикувано на 03.06.20 в 13:46

Започват летните улични ремонти в "Родопи"

Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов инспектира уличната инфраструктура в селата Крумово и Брани поле.  Близо 100 хиляди лева ще бъдат вложение за ремонта на улица „Римски мост“ в Крумово.  Отсечката с дължина 250 метра е в много лошо състояние като при всеки дъжд тя е под вода и залива дворовете на къщите. Реконструкцията превижда подмяна на..

публикувано на 03.06.20 в 13:23

Акция срещу битовата престъпност в Стамболийски и Перущица

Пловдивската полиция провежда акция срещу битовата престъпност на територията на Стамболийски. До момента са задържани 6-ма души, а по случаите са образувани са две бързи досъдебни производства, започнати са и две проверки.  Операцията се извършва и на територията на Перущица и селата Златитрап и Оризари. Освен арестуваните, се разпитват и 23-ма души от..

публикувано на 03.06.20 в 13:01