Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два пъти над нормата са измерените концентрации в река Пишманка край Пазарджик

Пестициди са отровили рибата в Марица

Токсичното замърсяване е от двата пестицида Хлорперифос етил и Пендиметалин

Залповото замърсяване на река Марица край Пазарджик и Пловдив преди три дни е от пестициди, чиито измерени количества са два пъти над нормите. Това съобщиха от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив. 

Предполага се, че отровните вещества са се съдържали в опаковките, използвани от пазарджишката фирма „Екоинвест“ и са причина за измирането на голямо количество риба. Пестицидите са открити не в Марица, а в река Пишманка, която се влива в нея в района на Пазарджик. Те са силно токсични и се предполага, че са причинили измирането на рибата. Веществата са хербициди и инсектициди за растителна защита, с които се обработват земеделските култури. Същите токсични вещества са открити и в канализационните колектори на разследваната пазарджишка фирма.

В река Марица няма наднормени концентрации, но въпреки това са измерени по – ниски концентрации при град Стамболийски и при сметището на Цалапица. Те са сигнал, че е имало залпово замърсяване, съобщи Марин Маринов от Басейнова дирекция. Това е най – тежкото замърсяване на Марица с умряла риба от поне 20 години насам, подчерта Маринов. За такъв вид нарушение може да се търси отговорност по Закона за екологичните щети, а глобите са от хиляда до десетки хиляди левове. Размерът на санкциите в конкретния случай и на кого ще бъдат наложени ще стане ясно след допълнителна оценка на екип специалисти от БАН и ИАРА.

В Марица няма превишения на нормите на цианиди, живак, арсен и други токсични вещества. Проби от водата са взети от 19 пункта в района на Пазарджик и Пловдив и са направени анализи по 86 показатели. По пет от показателите е установено индустриално замърсяване със завишени концентрации на алуминий и манган, но те идват от река Тополница и не са изключение, уточниха от Басейнова дирекция.

Междувременно, областният управител Дани Каназирева е разпоредила съставянето на комисия, която ще проверява как се съхраняват излезлите от употреба пестициди в шест склада на територията на Пловдивска област. Те са във Войнягово, Хисаря, Старосел, Иван Вазово, Старо Жлезаре и Трилистник.

818 тона залежали от години пестициди са иззети и изпратени за обезвреждане във френския град Лион през миналата година, съобщи директорът на РИОСВ-Пловдив Стефан Шилев. Проверките на площадките за третиране на отпадъци в областта продължават.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38

Подпочвени води "погълнаха" кола в центъра на Пловдив

Кола пропадна на паркинг на сграда на ул. „Хан Аспарух“ в пловдивския район „Централен“. Задните гуми на „Мерцедеса“ са хлътнали до шасито на колата. След подаден сигнал до районната администрация на място се е отзовал екип на „Паркиране и репатриране“. С помощни средства те са успели да вдигнат колата от мястото на пропадане и да я преместят на 5..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Жорж Трак е новият председател на Пловдивския граждански клуб

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е избран за председател на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подпомага дейността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията.  „Благодаря за гласуваното доверие и вярвам, че заедно ще продължим да надграждаме и обогатяваме дейността на клуба,..

публикувано на 25.04.24 в 14:02