Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пестицидите в пробите от река Марица са незначителни

Има следи от пестициди, но самите концентрации са изключително ниски, коментира пред Радио Пловдив директорът на РИОСВ – Пазарджик Костадин Гешев. Той също разполага с анализа на водните проби, за които областният управител на Пловдив и Басейнова  дирекция съобщиха, че наличието на  пестициди в тях са убили рибата в Марица.

Не знам как са решили, че пестициди са убили рибите, преди да излязат експертизите на мъртвата риба. Водните проби са пред мен, знам ги, но е важно да се види от какво е умряла рибата. Експертизата се прави от прокуратурата в Института по криминалистика. Необходими са 7-8 дни. За мен това твърдение е несъстоятелно. Не мога да нося отговорност за техните думи, но ако водните проби бяха достатъчно, нямаше смисъл рибата да се праща на експертиза, коментира Гешев.

В Екоинвест производството е възстановено. Поръчано е на ВиК да почисти целия колектор, защото при залповото изсипване на мленките е задръстен. Ежедневно се следи работата на пречиствателната станция.


Още от категорията

Лятото в Старосел - топло и пълно с туристи

„Настоящата ситуация е безпрецедентна“, заяви Виделин Писков -  представител на маркетинг  екипа на Винен и СПА комплекс в Старосел. По думите му, от 13 март до 13 май бизнесът в страната в туристическия спектър  е бил преустановен. Браншът е претърпял безпрецедентни загуби и пропуснати ползи.  „Това, което се е случи в Старосел,  се..

публикувано на 04.06.20 в 17:09
Пенка Георгиева

Очаква се бум на хроничните заболявания след карантината

На 15 юни отпадат всички ограничения, свързани с разпространението на коронавируса у нас, стана ясно на днешния, последен брифинг на Националния оперативен щаб. След близо 3 месеца живот в извънредно положение по време на пандемия, как се отрази това на хората с хронични заболявания? „Хората се страхуваха да отидат на прегледи и това влоши..

публикувано на 04.06.20 в 15:40

Хората вярват по-скоро на Божков, отколкото на властта

„Мисля, че независимо от пренебрежението, което управляващите показват, този ход е доста действен спряма хората и те вярват по-скоро на Васил Божков, отколкото на тях”. Така експертът по сигурност Николай Радулов коментира по Радио Пловдив публикуваните от Божков текстове и комикси във Фейсбук. „Мисля, че тези хора, които управляват държавата,..

публикувано на 04.06.20 в 15:12

Пациентите са объркани за коронавируса

"Нямам пациент, който да е дошъл при мен и да не ме е попитал :  в крайна сметка,  има, или няма коронавирус ? ", каза в интервю за Радио Пловдив д-р Николай Влахов от Второ ДКЦ  в Пловдив.  Д-р Влахов разказа, че периода на активния коронавирус е преминал трудно. Особено в началото, когато върху личните лекари е паднала голямата  отговорност, когато..

публикувано на 04.06.20 в 10:37

Унищожихме Черноморието, така ли очакваме туристи!

Може ли един бетонен строеж на морския бряг, на така наречения „Шофьорски плаж“, южно от Бургас, да бъде едновременно „укрепително съоръжение“ по документи и същевременно хотел, какъвто изглежда ? „Свидетели сме на едно безумие и пореден опит да ни правят на глупаци! “ – коментира ситуацията  Спас Узунов от фондация „Биоразнообразие“...

публикувано на 03.06.20 в 16:47