Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

И машините грешат, но по избори са по- надеждни от хората

| обновено на 14.02.20 в 16:56

Машината е надеждна, но е хубаво и да имаме и електронно гласуване през мобилен телефон, защото все пак живеем сред много по- напреднали технологии, каза в коментар на заявката на управляващите на парламентарните избори догодина всички да гласуваме машинно ръководителят на секция „Информационни технологии в сигурността“ към БАН Златогор Минчев.

Той очерта предимствата на този вид подаване на гласа, като едно от тях е, че резултатите ще се виждат веднага и ще се спомогне за избягване на т.н "мъртви души".

Според доц. Минчев, който е ръководил екипа по сертифициране на машините за изборите миналата година, технологията, която използваме не може да се компрометира.

Това са спекулации. Софтуерът беше гарантиран най- високо ниво, има поне три нива на защита, а и всеки опит за намеса оставя следа. 

Участието на човешкия факт винаги генерира известна доза риск, машините не са безгрешни, но са по- надеждни от хората.

По отношение на недостатъците проблем е  доставката на машините по места, съхраняването на десетки хиляди броя,  което ще изисква площ от няколко декара,  скъпо е и транспортирането и вероятно трябва да се мисли за разполагането на машините по регионите. 

Според доц. Минчев 100% машинно гласуване в страната е прекалено амбициозно намерение. 

То е напълно приложимо в големите градове, но в не навсякъде другаде ще успее да замени изцяло хартиения вот. 

Чуйте интервюто в прикачения звуков файл.
Още от категорията

Трета седмица, онлайн или на хартия, обучението е факт

Нови дати за изпитите в средното училище предложи Министерството на образованието и науката заради извънредните мерки в борбата с Кодив-19. Матурите в 12 клас ще са на 30 май и 1 юни, а изпитите за седмокласниците ще са на 13 и 15 юни.  На този етап 89 % от българските ученици са в дистанционна форма на обучение, но 11 % от тях са без..

публикувано на 02.04.20 в 14:29

В Панагюрище има проблем със завърналите се от чужбина

От утре, 3 април, в Панагюрище са въвежда вечерен час. О коло 10 процента  от хората са недобросъвестни, недисципилнирани и нарушават препоръчаните мерки,  обясни мотивите си затова кметът Никола Белишки.  В града  няма заразен с коронавирус, но проблем за местната власт  има със завърналите се от чужбина , о т рискови държави с коронавирус заяви..

публикувано на 02.04.20 в 11:00

Ученици рисуват коронавируса в Грохотно

В родопското село Грохотно провеждат ученически конкурс за рисунки, посветени на коронавируса. Инициатор е директорът на Основно училище „Гео Милев“ в девинското село Фани Василева. "Да можем да покажем нашите познания и начини на опазване от разпространение на коронавируса", така тя мотивира идеята си. Вече има предадени няколко рисунки. "Самия вирус..

публикувано на 02.04.20 в 10:23

Сега е важна солидарността, а равносметките - след кризата

Две трети от хората България смятат, че въведените ограничителни мерки са достатъчни, показва изследване на социологическата агенция „Галъп интернешънъл“.  15 на сто от запитаните са определили мерките като „вече непоносими“. Като обезпокоителни социолозите от „Галъп“ отчитат отговорите, свързани с икономическото състояние на хората...

публикувано на 01.04.20 в 17:18

Все още сме далеч от нов дълг от 10 милиарда лева

Както стана ясно, заради изследванията за коронавирус, които трябва да бъдат направени на депутатите, утрешното пленарно заседание на Народното събрание, на което трябваше да се гледа актуализацията на бюджета, се отменя. Днес не се проведе и заседанието на бюджетната комисия, което също трябваше да обсъди темата. По този повод депутатът от левицата..

публикувано на 01.04.20 в 15:58