Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хора с увреждания изработиха уникални керамични мартеници

Традиционната българска шевица, вплетена в мартеница като уникално и изящно бижу. На това залага тази година „Социалното предприятие за хора с увреждания“ в своята кампания за 1-и март. Белите и червени конци придават едно красиво допълнение на шевицата и я превръщат в истинско украшение под формата на гривни, медальони или брошки. Те могат да бъдат открити на специален щанд до билетния център пред Община Пловдив.

„Всичко правим на ръка. Хората от социалното предприятие показват завидни умения и стават все по-добри в изработката на всяко едно изделие. Освен керамични сувенири, те могат да шият и различни домакински консумативи – торбички, покривки и други“, сподели Ванина Костадинова, директор на общинското предприятие.

Тя подчерта, че средствата от продажбата на мартеници ще подпомогнат дейността на социалната структура, включително и за разкриването на нови работни места за хора с увреждания.

Средствата, които влизат като приход в предприятието, се използват за рефинансирането му. То не генерира печалби, а идеята е постепенно да се увеличат наетите хора с увреждания, коментира Костадинова.
В момента ОП „Социално предприятие за хора с увреждания“ осигурява работа на 21 души. Те страдат от различни заболявания, а в предприятието придобиват нови знания и умения.

„Създаването на общинското предприятие е един от успешните проекти на Община Пловдив. Благодарение на него хора с различен вид увреждания придобиха трудови навици и познания. Голямата цел, която следваме, е да подобрим тяхната интеграция в обществото, начина и качеството на тяхното ежедневие“, сподели още Ванина Костадинова.


Цялото интервю с Ванина Костадинова можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35