Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дават "Пълдин туринвест" на главния прокурор

Парламентарната комисия за борба с корупцията сезира главния прокурор Иван Гешев за смесеното дружество "Пълдин  туринвест" в Пловдив. Решението е взето днес следобед, съобщи председателят на комисията Борис Ячев. Преписката  ще бъде внесена до ден-два.

Преписката към централната власт стартира още през 2016 година, когато още бях общински съветник. След доклад от моя страна, ОбС на Пловдив, взе решение да се изпрати сигнал до Прокуратурата и до всички правораздавателни и разследващи органи. Защото според изнесените обстоятелства, Пловдив беше получил изключително тежка щета – губейки крупни имоти за близо 200 милиона лева. И то без да е получил и пет лева като цена или дивидент от това смесено дружество. Става въпрос за 14 имота – възрожденски къщи в Стария град, 39 декара площи около Панаира, самият паркинг там, 30 декара цветарници и 300 декара разсадници, 20 декара на Гребната база. Това заяви пред Радио Пловдив народният представител от ГЕРБ Спас Гърневски, който внася преписката в парламентарната комисия за борба с корупцията още през 2018 година.

Припомням, че тя е внасяна два пъти в Комисията „Антикорупция“, но оттам два пъти я връщат.

Спас Гърневски подчерта, че сега се очаква новите ръководители на „Антикорупция“ на Главна прокуратура да се произнесат по сделката.

Цялото интервю със Спас Гърневски можете да чуете в звуковия файл. 
Още от категорията

Очакваме силен летен сезон в планините

„Искрено се надяваме предстоящия летен туристически сезон да е силен заради досегашните ограничения от извънредното положение.Очакваме и много силен сезон в екскурзионното летуване”, каза пред Радио Пловдив Георги Бенчев, ръководител направление „Хижи и хижарски дейности” в Българския туристически съюз. Бенчев припомни обаче, че все..

публикувано на 26.05.20 в 17:17

И държавата, и обществото се справиха добре с КОВИД-кризата

До един месец ще бъде готово първото от десетилетия проучване сред лекарската гилдия, което прави Изследователски център "Тренд" по поръчка на Българския лекарски съюз (БЛС).  Целта е да се очертаят проблемите, предизвикани от пандемията от CОVID-19, обясни в интервю за Радио Пловдив д-р Иван Маджаров, председател на БЛС. По думите му, сега е..

публикувано на 26.05.20 в 15:33
Евелина Славкова

Темата с ДДС е незатихващ политически сюжет

Като политически ход определи въпросът с падането на ДДС от 20 на 9 % социологът Евелина Славкова.  "Отвори са кутията на Пандора и това е политическа реакция". Промяната в позицията на премиера Борисов за намаляването на ДДС, който въпреки несъгласието на финансовия министър,  беше категоричен  за намаляването на ставката за сектора на..

публикувано на 26.05.20 в 10:39

Виртуалната стая трябва да е като класната в училище

Пловдивчанката Анелия Александрова , която от Дания разказва за ученето онлайн по време на епидемията от коронавируса. Питаме и как опитът на Европа помогна на част от българските училища и университети с платформа за дистанционно обучение „Данлинк”. Тя е нейно дело и се прилага от години в училищата в Копенхаген. Анелия Александрова каза, че тя е..

публикувано на 25.05.20 в 10:02

Митрополит Николай отслужи молебен за 24 май

Пловдивският митрополит Николай  отслужи благодарствен молебен   по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в храм "Св. Св.Кирил и Методий" "Делото на Светите братя постоянно се обогатява, извисява и развива. Чрез свещените писания на Библията, преведени от Кирил и Методий, познахме Бога и..

обновено на 24.05.20 в 15:24