Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дзен „Алтер его” - спомен за Учителя на масите

| обновено на 29.02.20 в 09:29

Помните ли Учителя под Редутския кедър? Благопросветният Кръстьо Кръстев! Тази година той щеше да навърши 70… 

Ще си спомним за него с усмивка заедно с главния редактор на вестник „Стършел” Михаил Вешим. Ще се поучим и от невероятните му сатирични коани (коан – 公案;на китайски:gōng-àn, е история, диалог, въпрос или твърдение, изложение в историята или системата от знания на дзен будизма, общо съдържащи аспекти, които са недостъпни за рационалното разбиране, но може би достъпни за интуицията). Разбрахте, нали? Повече емпирични обяснения – в предаването.

Кръстьо Кръстев остави дълбока следа в българската сатира. В продължение на десет години той работи в редакция „Хумор, сатира и забава” на Българското национално радио.През 1989 г. става част от веселото гнездо на стършелите, където е и главен редактор в периода 1995 – 2003 г. 

Два пъти става носител на наградата „Чудомир” за най-добър български хумористичен разказ. Автор е на книгите: „Снимка с кокошка”, „Представлението свърши”, „Блус в Подуене”, „В собствен сос”, „Дзен под кедъра”, „Бай Ганьо се завръща” (в съавторство с Й. Попов и М. Вешим).
Заедно с тях е съавтор на знаменитите стършелови спектакли в Сатиричния театър „Смехотерапия” и „Шокова терапия”, играни в продължение на почти десет години.

Освен спомена за Кръстьо Кръстев, в „Алтер его” ще направим сатиричен седмичен обзор, ще поканим и една по-различна Баба Марта, която ще ни шокира приятно със своите абсурдни мартеници. Ще има, разбира се, и радио-бонбон – поредния ни смехо-маратон! А по някое време сатиричното „Аз” на водещия вероятно ще бъде чуто да казва:

Здравното обгрижване, човеко,

все ще стигне и до таз отметка:

Тръгваш по клиничната пътека,

само ако си платил винетка!

Така е то. Както е казвал в подобни случаи самият Кърт Вонегът.

 „Алтер его” се излъчва премиерно в събота след новините в 15.00 ч.

Повторения: в неделя от 6.00 ч. сутринта и в понеделник след новините в 20.00 ч.

„Алтер его” – вашата по-различна мартеница в ефира!

Автор и водещ: Петър Краевски


Още от категорията

Ботев се раздели официално с 4- ма футболисти

Ботев (Пловдив) се раздели с четирима футболисти. Договорите на Радослав Терзиев, Александър Тонев, Лазар Марин и Андерсон Барбоса бяха прекратени по взаимно съгласие. ПФК Ботев пожелава на четиримата футболисти много успехи в бъдещите им професионални начинания!

публикувано на 03.08.20 в 18:04

Стадион Локомотив получи разрешение за провеждане на международни спортни срещи

Областният управител  Дани Каназирева издаде заповед, с която се разрешава използването на стадион „Локомотив“ за провеждането на международни спортни мероприятия за срок от една година. Заповедта е на база  проверка и доклад на сформирана областна комисия в изпълнение на Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия...

публикувано на 03.08.20 в 18:02

Община Пловдив пусна обществената поръчка за стадион Локомотив в АОП

Община Пловдив публикува на електронната страница на Агенцията за обществени поръчки (АОП  обществената поръчка за стадион „Локомотив“. Новината съобщи заместник-кметът „Строителство и инвестиции“ Пламен Райчев, като поясни, че обявлението ще бъде видимо до няколко дни. „Процедурата е аналогична с тази при поръчката за стадион „Христо Ботев“ –..

публикувано на 03.08.20 в 17:58

Локомотив е Супершампионът на България!

Локомотив (Пд) спечели Суперкупата на България за втори път в своята история. Тази вечер "смърфовете" постигнаха бележит успех, печелейки финала в надпреварата срещу Лудогорец с 1:0 насред Разград. Селекцията на Бруно Акрапович заслужи своя триумф, тъй като имаше по-чистите положения в мача. Само веднъж, но с цената на трофей, се разписа капитанът..

публикувано на 02.08.20 в 22:40

"Алтер его" - битка на СРС-та в ефир

Двама професори ще звучат в „Алтер его“ тази събота!  Битка на СРС-та в ефира? Егото на водещия ще форсира интервю с проф. Андрей Пантев, а алтер егото ще се опита да го надцака с фриволен запис с проф. Огнян Сапарев. Основният ни гост,  ще бъде, разбира се, проф. Пантев, а усмивката от проф. Сапарев приемете като анонс за негово бъдещо..

обновено на 01.08.20 в 16:22