Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лични и политически интереси дестабилизират екоконтрола

Арестът на директора на Басейнова дирекция Пловдив и силният обществен натиск ме карат да твърдя, че работим под стрес, граничещ с истерия, каза в предаването „Ден след ден“ Костадин Гешев - директор на РИОСВ Пазарджик. 

Заедно със свои колеги от екоинспекциите и Басейнови дирекции в страната, той бе на среща с министъра на околната среда и водите Емил Димитров. 

По темата отпадъци и води се упражняват хора, които не познават законодателството и умишлено се стремят да дискредитират институциите, което дестабилизира тяхната работа.

По най- обикновен сигнал ходим по 10- 12 пъти,  а вместо това можем да проверим 12 сигнала.

Костадин Гешев изрази опасения, че след постоянните атаки експертите ще започната да напускат, проблемите ще се задълбочат, защото един специалист се подготвя за няколко години.

Има проблеми при контрола, призна Гешев, но отбеляза също, че голям проблем е липсата на  комуникация както в министерството, така и между институциите.

В много от случаите по места става дума и за проява на лични интереси или интереси на политически групи.

Стигнахме до момент в който всичко да се отрича, каза още екоекспертът и призова да се направи информационна кампания за отпадъците, които са сред основните източници на напрежение.

Всяко инвестиционно намерение за отпадъци среща огромна съпротива. Неизбежно е да има временни площадки, както и депа за отпадъци. Няма как да изпратим боклуците на Луната.

Гешев подчерта, че той и колегите му са получили подкрепата на министър Димитров, за да се спре страха и да не стигне до ситуации, които могат да доведат да обратни последици.


Още от категорията

Виртуалната стая трябва да е като класната в училище

Пловдивчанката Анелия Александрова , която от Дания разказва за ученето онлайн по време на епидемията от коронавируса. Питаме и как опитът на Европа помогна на част от българските училища и университети с платформа за дистанционно обучение „Данлинк”. Тя е нейно дело и се прилага от години в училищата в Копенхаген. Анелия Александрова каза, че тя е..

публикувано на 25.05.20 в 10:02

Митрополит Николай отслужи молебен за 24 май

Пловдивският митрополит Николай  отслужи благодарствен молебен   по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в храм "Св. Св.Кирил и Методий" "Делото на Светите братя постоянно се обогатява, извисява и развива. Чрез свещените писания на Библията, преведени от Кирил и Методий, познахме Бога и..

обновено на 24.05.20 в 15:24

Приветствие на областния управител Дани Каназирева

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева отправи приветствие  за 24-ти май. То гласи следното:  УВАЖАЕМИ ДЕЙЦИ НА ПРОСВЕТАТА И КУЛТУРАТА, УЧИТЕЛИ И  УЧЕНИЦИ, СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ! Отново е 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската  писменост! Това е датата, която ни кара да се преклоним пред великото дело на..

публикувано на 24.05.20 в 10:17

Кметът Здравко Димитров поздрави пловдивчани

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост кметът на Пловдив Здравко Димитров отправи своето обръщение към пловдивчани. Ето и пълния текст на разничния поздрав:   УВАЖАЕМИ ДЕЙЦИ НА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ, НАУКА И КУЛТУРА! УВАЖАЕМИ УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ! СКЪПИ ПЛОВДИВЧАНИ! Щастлив съм от свое име и от името на Община..

публикувано на 24.05.20 в 10:12

Трябва пълно преструктуриране на държавата

Служителите на НСО и поръчковите престъпления и убийства – какви са фактите, доказуеми ли са, как са обвързани с висши държавни личности? Коментарът  е на Юлий Георгиев, контраразузнавач, бивш директор на Национална служба сигурност в периода 1995-97 г. „Има замесен служител в схема „за мокри поръчки“, но не бих говорил за цялата служба. Някои..

публикувано на 22.05.20 в 17:24