Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лични и политически интереси дестабилизират екоконтрола

Арестът на директора на Басейнова дирекция Пловдив и силният обществен натиск ме карат да твърдя, че работим под стрес, граничещ с истерия, каза в предаването „Ден след ден“ Костадин Гешев - директор на РИОСВ Пазарджик. 

Заедно със свои колеги от екоинспекциите и Басейнови дирекции в страната, той бе на среща с министъра на околната среда и водите Емил Димитров. 

По темата отпадъци и води се упражняват хора, които не познават законодателството и умишлено се стремят да дискредитират институциите, което дестабилизира тяхната работа.

По най- обикновен сигнал ходим по 10- 12 пъти,  а вместо това можем да проверим 12 сигнала.

Костадин Гешев изрази опасения, че след постоянните атаки експертите ще започната да напускат, проблемите ще се задълбочат, защото един специалист се подготвя за няколко години.

Има проблеми при контрола, призна Гешев, но отбеляза също, че голям проблем е липсата на  комуникация както в министерството, така и между институциите.

В много от случаите по места става дума и за проява на лични интереси или интереси на политически групи.

Стигнахме до момент в който всичко да се отрича, каза още екоекспертът и призова да се направи информационна кампания за отпадъците, които са сред основните източници на напрежение.

Всяко инвестиционно намерение за отпадъци среща огромна съпротива. Неизбежно е да има временни площадки, както и депа за отпадъци. Няма как да изпратим боклуците на Луната.

Гешев подчерта, че той и колегите му са получили подкрепата на министър Димитров, за да се спре страха и да не стигне до ситуации, които могат да доведат да обратни последици.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27