Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследват Цветелина Кънева и още двама за участие в организирана престъпна група

Директорът на Басейнова дирекция Пловдив  Цветелина Кънева, главният юрист на дирекцията и общински съветник от община "Марица" са с обвинение за участие в организирана престъпна група за длъжностни престъпления, подкупи и търговия с влияние. След акцията в петък , днес от Специализираната прокуратура дадоха повече информация по разследването.

Назначената през пролетта на 2018 година на длъжността Кънева и работещият там юрист консулт се оказват с общ познат - общинският съветник. По негова идея измислят схема как да осребрят влиянието си. 

Започват масирани проверки за незаконни сондажи и по ферми за патици в района. При констатирани нарушения главният юристконсулт "насочвал" нарушителя към посочена от общинския съветник хидрогеоложка фирма, която да изготви документите по узаконяване на сондажите. Цената на услугата надвишавала в пъти цените, предлагани от други фирми на пазара. Обичайно проектът и неговото узаконяване излизат около 3 000 лева, а препоръчваните фирми взимали по 8 хиляди. Разликата от 5 хиляди лева се поделяла от тримата обвиняеми.

Ако пък документите били изготвени от друга фирма, то тогава по указания на началника на дирекцията на служителите било разпореждано преписката да се бави докато инвеститорът не се насочи към "правилната" фирма.

Наред с това са установени случаи на прикриване на явни нарушения. Това се е случвало също по разпореждане на директора да съответните служители. Някои от тях са били връщани от проверки и са им давали указания да не вписват данни за нарушенията. Несъгласните - били уволнявани.

Прокурор Милева обясни, че тази престъпна дейност представлява сливане на местната власт и държавната администрация, което уронва доверието към тях.
Днес за тримата ще бъде поискан постоянен арест. Ако обвиненията бъдат доказани в съда обвняемите могат да получат да 10 години затвор.

Припомням, че няколко дни преди акцията от петък  и повдигнатото обвинение от Спец прокуратурата директорът на Басейнова дирекция бе арестувана и обвинена и за безстопанственост. Тя остана три дни в ареста и бе освободена срещу гаранция от  5 000 левав четвъртък вечерта. Няколко часа по- късно последва новото задържане, този път в София. То осуети насроченото в Окръжния съд-  Пловдив дело за отстраняването й от длъжност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38

Подпочвени води "погълнаха" кола в центъра на Пловдив

Кола пропадна на паркинг на сграда на ул. „Хан Аспарух“ в пловдивския район „Централен“. Задните гуми на „Мерцедеса“ са хлътнали до шасито на колата. След подаден сигнал до районната администрация на място се е отзовал екип на „Паркиране и репатриране“. С помощни средства те са успели да вдигнат колата от мястото на пропадане и да я преместят на 5..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Жорж Трак е новият председател на Пловдивския граждански клуб

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е избран за председател на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подпомага дейността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията.  „Благодаря за гласуваното доверие и вярвам, че заедно ще продължим да надграждаме и обогатяваме дейността на клуба,..

публикувано на 25.04.24 в 14:02