Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарите няма да допуснат шепа хора да изнудват всички

Като "абсурдни" и "недопустими" определиха от Българския лекарски съюз (БЛС) действията на 5-те медицински сестри, които рано сутринта окупираха сградата на Народното събрание в знак на протест, че не се обръща внимание на техните искания.

"Недопустимо е няколко души да блокират обществена сграда като парламента. Отдавна отминаха времената, когато шепа хора диктуваха какво да се случва в обществото", коментира пред Радио Пловдив председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Той подчерта, че исканията на протестиращите медицински сестри - и в София, и в Карлово, са политически, а не синдикални.

Д-р Маджаров отхвърли твърденията, че има разделение в гилдията между лекари и сестри. Той допълни, че на брифинга на БЛС са били заедно с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, в която членуват голяма част от медицинските сестри. 

Няма да допуснем няколко души да изнудват цялото общество, подчерта председателят на БЛС, като допълни, че лекарите са готови да организират контрапротест. 

Цялото интервю на Екатерина Костова с д-р Иван Маджаров е в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38

Свързани новини

ЛС в Пловдив смята протеста на сестрите за политически

Ръководството на Лекарската колегия в Пловдив и регионалната структура асоциацията на професионалистите по здравни грижи се противопостави на протеста на медицинските сестри, които се барикадираха в бившия партиен дом.  Според тях протестът  още от декември миналата година създава впечатление, че е дирижиран и обслужва определени кръгове като..

обновено на 06.03.20 в 13:30

Медицински сестри от Карлово подкрепиха протеста в София

Медицински сестри от карловската многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Киро Попов“ излязоха на спонтанен протест днес по обяд, за да подкрепят протестиращите си колеги в София.  Около 30 медицински специалисти, които са били на работа в момента, както и лекари, и пациенти се включиха в протеста.  Съвсем спонтанно го решихме, не е..

публикувано на 06.03.20 в 13:05