Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мигрантският натиск тревожи Гърция повече от коронавируса

| обновено на 12.03.20 в 16:33

Гръцките власти изграждат бежански лагера само на осем километра от българската граница. Това безспорно притеснява хората в близост и от двете страни пункта Кулата – Промахон. Според вицепремиерът Красимир Каракачанов това може да предизвика напрежение и в междусъседските ни отношения. 

Според доц. Юра Константинова от Института по балканистика към БАН, не е редно да говорим за такова напрежение. Като един от водещите познавачи на Гърция у нас, тя смята, че може да има притеснение и напрежение сред хората, които са в близост до бежанския лагер, но не и в дипломатическите отношения между двете страни. 

По-скоро става въпрос за разминаване на позициите по отношение на поредната мигрантска криза. Протестите, свързани с този натиск в Гърция не са нито първите, нито последните. Всеки ден 13 000 мигранти се изсипват по гръцките острови и това няма как да не доведе до напрежение.

Доцент Константинова коментира, че говоренето по темата за мигрантите трябва да бъде политическо, защото и  Гърция, и България са изправени пред сходни ситуации днес. Гръцкото правителство разчита на солидарност и разочарованието на гръцката преса за отношението на България към ситуацията в страната е обяснимо и немалко.

Тя подчерта, че България има своя интерес и той е да не допусне бежанци. Видно е, че премиерът Бойко Борисов защитава този интерес пред Турция и постига успех, каза Юра Константинова. Проблемът е, че Гърция не може да постигне добри отношения с Турция по много причини – и  исторически, и политически. Така че правилният въпрос е има ли обща европейска политика, която да защити застрашените от мигрантски натиск държави.

Няма съмнение, че Ердоган се опитва да шантажира Гърция и Европа, като води пропагандна война. Той може да продължи да иска още много неща от Европа. Големият проблем за него и страната му идва от загубата на европейска перспектива за Турция, именно заради политиката на Ердоган, добави доц. Юра Константинова.

В заключение тя коментира, че в момента гърците са по-притеснени не от кризата с коронавируса, а от мигрантската криза и натискът по границата им, предизвикан от Турция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Правителство ще има, министрите на ГЕРБ са експерти

Правителство ще има, въпросът е в какъв състав ще бъде то. Вижда се, че преговорите в предишните дни не са били достатъчно ефективни. Това заяви политическият анализатор Георги Харизанов след връчването на първия мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ-СДС. Според него имената, които изтекоха за предложени министри от страна на ГЕРБ – Деница..

публикувано на 18.03.24 в 16:13

Битката в сглобката е за реалната власт и ще се води още седмица

Политологът Явор Сидеров коментира пред Радио Пловдив, че липсата на проектоправителство на този етап е резултат на сагата с неподписаното,  неуважено и непопулярно коалиционно споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още преди девет месеца. "Ако ясно бяха разписани правилата за ротация, ако се спазваха и уважаваха, сега нямаше да ги има тези циркове...

публикувано на 18.03.24 в 15:48
Манол Генов, депутат от БСП

Категорично ще сме против кабинет начело с Мария Габриел

Мария Габриел получи папката с първия мандат, но окончателно дали ще имаме правителство ще стане ясно утре по обяд. Междувременно неофициално изтече списъка с министри, като нови са общо 7 имена (6 от ГЕРБ и 1 от ПП-ДБ). За политическите игри търсим коментара на пловдивския депутат от БСП  Манол Генов , малко след като партията даде брифинг. Генов..

публикувано на 18.03.24 в 15:31

След победата на изборите Путин ще "втвърди" политиката си

Никой не се е съмнявал в победата на Владимир Путин. Тя беше заложена предварително, като бяха внимателно отстранени всички по-рискови кандидати. Накрая останаха такива, които са близки до линията на Кремъл и бяха във властта. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив журналистът Валерий Тодоров , който бе и дългогодишен..

публикувано на 18.03.24 в 13:17
Христо Панчугов

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ пренатегнаха и счупиха сглобката

Пореден опит за извиване на ръце и политически шантаж, така политологът Христо Панчугов определи позициите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ часове преди връчването на мандата.  "Това води до усещането, че ситуацията е отвъд постигането на споразумение и въпросът не е в направените, а в ненаправените отстъпки", посочи анализаторът. Липсват достатъчно..

публикувано на 18.03.24 в 10:14