Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавният глава наложи частично вето върху Закона за извънредното положение

Президент и премиер с различни позиции за извънредните мерки

Премиерът каза, че точките за спекулата са предложение на БСП и ГЕРБ няма да ги подкрепи

| обновено на 22.03.20 в 15:54

Президентът Румен Радев налага частично вето върху Закона за извънредното положение. Мотивите му ще бъдат обявени в най-кратък срок. Държавният глава се надява народните представители да ги вземат под внимание, когато гласуват. 

Кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта, обясни държавният глава.

По света и в частност у нас протичат паралелно две кризи - здравната, породена от коронавируса, и втората - икономическа и социална, породена от мерките за борба срещу вируса, заяви Румен Радев.

Той посочи, че засега икономическата криза се пренебрегва, тя е на втори план, но хвърля стотици хиляди българи в битка за оцеляване. Те имат нужда не от заплахи, а от подкрепа, заяви президентът.

Той отбеляза, че всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най - бедните, за изпадналите в техническа безработица, за дребните и средните предприемачи. И за това се отделят милиарди.

Радев каза, че трябва да отчитаме, че възможностите на нашия бюджет са по - скромни, но нуждите на българите са по - остри и неотложни поради ниските доходи. 

Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще. Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни, предупреди президентът. 

Според него, правителството следва неотложно да разгледа своята политика спрямо най - пострадалите и засегнатите.

Румен Радев обърна внимание, че спекулата с най - необходимото - дезинфектанти и лични предпазни средства, руши така необходимото доверие в обществото.

Срещу спекулата трябва да има безкомпромисни мерки. Но те от своя страна не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, до отлагане на дългоочакваното понижаване на цените на топлоенергията и горивата, да възпрепятстват очакваното сезонно намаление на цените на редица стоки. 

Президентът посочи, че така предложеният модел за борба със спекулата на практика прави невъзможен вносът на животостасяващи лекарства и продукти, чиято цена на международния пазар се повишава.

Радев обърна внимание и върху мерките срещу разпространението на фалшиви информации, свързани със заразата.

Законът атакува последните остатъци от свободата на словото, посочи Радев. Той отбеляза, че няма дефиниция за невярна информация, но пък хората ги грозят тежки глобиПрезидентът предупреди, че експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да налагат автоцензура. По думите му, тази норма може да бъде употребена за интерпретиране  на всяко неудобно свободомислие. Това ограничение остава и след изтичане на извънредното положение, подчерта Радев. 

Държавният глава е съгласен с подкрепата на армията при извънредно положение.

Той обаче посочи, че когато на военните се вменяват функции за употреба на сила извън конституционните правомощия, следва да се търси максимален консенсус между всички отговорни институции с цел минимизиране на риска от злоупотреба със сила. 

Решенията не бива да се вменяват само на изпълнителната власт, а да се игнорира ролята на върховния главнокомандващ в мирно и във военно време.

Самият закон обрасна с предложения, които нямат пряко отношение в борбата с коронавируса, коментира президентът. 

Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава.

Румен Радев призова българското правителство да побърза с още мерки в подкрепа на най - слабите и засегнатите, и то конкретни и адекватни.

Президентът каза още: Нека не забравяме, че ние имаме бъдеще и след извънредното положение. От нашия разум, действия и солидарност днес зависи какъв ще бъде утрешният ден на България!

Премиерът Бойко Борисов свика извънреден брифинг пред журналисти в Министерския съвет.

В началото премиерът направи коментар относно оповестеното решение на президента Румен Радев да наложи частично вето върху Закона за извънредното положение.

"Сутринта президентът ми се обади, за да ми каже за двата мотива, заради които връща закона", заяви Бойко Борисов.

Той посочи, че държавният глава е пропуснал да каже, че "точките за спекулата" са по предложение на БСП.

"От неделя до днес сме провели две срещи с президента Румен Радев. Всеки ден аз му се обаждам и му долагам какво ново правим", добави Борисов. 

Първата ни задача е да защитим здравето и живота на хората, подчерта министър-председателят. 

Премиерът съобщи, че се създава Медицински експертен съвет към правителството. Той ще се събере на първо заседание утре, а в него ще влязат утвърдени медицински специалисти. Те ще отговарят на важни медицински въпроси и ще подпомагат министрите във взимането на икономическите и социални решения. 

Решението за Медицинския съвет дойде след днешна среща на премиера Борисов с проф. Коста Костов, консултант по белодробни болести в столичната Университетска болница „Света Анна". Според проф. Костов този съвет трябва да се появява не повече от два пъти седмично на брифинги.

Министър-председателят бе категоричен, че правителството няма да допусне да се стигне до намаляване на пенсиите.

"Не е много далеч 97-ма, 98-ма, когато пенсиите станаха три долара. Това не е много далеч, три долара на месец. По време на управление на партия на президента Радев. Това няма да го допуснем. До последно ще стискаме пенсионерите да имат гарантирана пенсия, защото никой в света не може да каже месец, година, няма пандемия по-малко от година досега. Дай, Боже, да намерят лекарство, дай, Боже, да намерят ваксина, ще се радваме всички. Всякакви безумни предложения и между другото това, което прочетох и го каза и президентът, няма нито една конкретна мярка. Хем всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най-бедните, за останалите без работа, за дребните и средните предприемачи и всички държави обявяват, че ще подкрепят , но никой не е казал, защото не знаем времето. Освен това ние говорим за такива мощни икономики, ние см подвластни, ако спре автомобилният пазар, ако спрат автомобилните гиганти в Германия, Франция, Италия и нашите 250 завода за автомобилни части, какво ще направят, за къде ще произвеждат тези части  - стъкла, мигачи, фарове, кабели, електроника, за къде? И изведнъж можем да се окажем в критична ситуация и още на първата седмица, дайте да похарчите парите.

Защо, когато беше служебното правителство, президентът Радев първата и единствена задача беше да извадим милиардите и да купим "Грипените". Защо не ги даде на медицинските сестри. Защо първите му мерки не бяха да се дадат на санитари, медицински сестри или да се купи оборудването за тази криза, защото на нас самолети вече не ни трябват, няма армия. Ако събереш един батальон ..., защо не се предугади тази криза още първия ден. Ние имахме осем хиляди облекла и ги раздадохме веднага още първият ден, реорганизирахме болниците. Ето днеска ми се обади израелският премиер, моли се човека, моли се, дай ми една опаковка от това лекарство, което днеска сме раздали на ВМА, на "Пирогов" и на болниците в страната. Ние със седмици изпреварихме. А днеска президентът Радев ми казва, че мерките били ненавременни. Защо? Защото само за четири дена реорганизирахме цяла индустрия - да произвежда по милион маски, по две хиляди облекла".

Борисов съобщи, че още утре, когато законът за извънредните мерки влезе за прегласуване в парламента от ГЕРБ няма да подкрепят текста за спекулата, предложен от БСП.

По-добре да останем без този текст, отколкото да оставим пазарът да се изкриви, подчерта министър-председателят.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Асеновград представи проекти за финансиране на спортни обекти

Асеновград представи първите обекти в областта на спорта, за които общината ще кандидатства за финансиране с европейски средства. Първият обект е изграждането на многофункционална спортна зала за бойни спортове и борба. Прогнозната стойност на тази инвестиция е 1,6 млн. лв. Други 300 хил. лв са необходими за ремонта на общинските тенис..

публикувано на 19.04.24 в 10:14

Извънгабаритен товар налага реорганизация на движението

Временна реорганизация на движението се въвежда в Пловдив заради транспортиране на извънгабаритен товар, който преминава през територията на областта. Очаква се около 8.30 ч. композицията да пристигне по Източния обходен път и от там да се насочи през жп прелеза на с. Войводиново към Пловдив. Маршрутът е  от ул. „Полет“ – ул. „Георги Бенев“..

публикувано на 19.04.24 в 06:56

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата програма от днес до неделя ще бъде официално открита обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването ще се състои  от 19,30 часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“. Веднага след прерязване на лентата районното кметство в партньорство с Държавна опера –Пловдив..

публикувано на 19.04.24 в 06:52

Министър Цоков ще присъства на дипломирането на педагозите от ПУ

Абсолвентите - бакалаври и магистри от Педагогическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски" ще получат дипломите си на тържествена церемония днес. На промоцията в Пловдив ще присъства и министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

публикувано на 19.04.24 в 06:49

Средните училища представят на форум специалностите си

Професионални гимназии, средни училища и училища по изкуства и спорт ще презентират изучаваните при тях специалности на двудневен форум , организиран от екипа по кариерно ориентиране към Център за подкрепа за личностно развитие в Общинския детски комплекс. Изложението „Дни на професиите“ ще се проведе днес и утре в сградата на центъра на бул. „6..

публикувано на 19.04.24 в 06:20