Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Онлайн филми запознават с пловдивски културни събития

Тази седмица разказваме за инициативата #ОставамЕСивКъщи и коментираме онлайн срещите на фондация "Пловдив 2019" с Десислава Шишманова, журналист и ръководител на БНТ в Пловдив. Те имат поредица от филми, с които представят културните институции на града ни.

 

През 2019-та година Пловдив беше първият български домакин на Европейска столица на културата. Богатата съкровищница от филми, представления и разходка в галериите и регионалните музей представи Десислава Шишманова.

Първите филми, които сме предоставили на община Пловдив и фондация „Пловдив’2019“ са няколко десетки часа. Има документални филми и част от артпредавания с автор Влади Севов, които създадохме за една година и продължава да съществува. В програмната схема на БНТ-2 предаването е посветено изцято на темите свързати с Пловдив ЕСК. 

Целта е да регистрира, създава памет и фиксира любопитното от тази програма. Предоставили сме спектакъла посветен на 135 годишнината от създаването на първия професионален театър в България. Това е пловдивският театър. Артистите на Пловдив и културата е това, което прави нашия град по-висок и по-различен.

Г-жа Шишманова каза още, че може да се види голяма част от поредицата „На опера с БНТ2“, която през последните три години присъства на екрана. Освен, че е образователна и познавателна, разказва как се прави опера, кои са големите личности в този особен вид театър, като използва части от знакови спектакли създадени от Опера Пловдив.

Най-вече от афиша на „Opera open“, летният оперен фестивал на България, който отдавна е отместил границата на страната ни, тъй като има много голям международен интерес към събитието. Силно се надявам да можем да го преживеем в късното лято на тази година. На страницата на Община Пловдив и на фондация „Пловдив’’2019“  има линк с това съдържание.

Десислава Шишмнова коментира още извънредната ситуация, която ни поставя на изпитание. Една от целите на БНТ2 е към по-младата аудитория, това са платформите за онлайн обучение. Обратната връзка показва, че има интерес и оценката е положителна.

Интервюто с Десислава Шишманова е в звуковия файл.  

Още от категорията

Първата изложба на ученици след карантината открива НХГ

Изложба „Вдъхновение през прозореца” на учениците от 11 в клас, специалност „Рекламна графика” ще бъде открита официално днес от 16 часа в „Къща „Верен Стамболян“ (Постоянна експозиция на Димитър Киров), ул. „Кирил Нектариев“ №15, Пловдив.  Експозицията е организирана от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ с любезното..

публикувано на 01.06.20 в 10:02

Онлайн концерт за 1 юни организира ОДК - Пловдив

За Деня на детето Обединеният детски комплекс в Пловдив е подготвил изненада за своите почитатели - уникален онлайн концерт, в който известни детски състави ще се представят с любими на публиката изпълнения. Той е под мотото „Децата са цветята на земята”. Сценарият е на ръководителката на театралната трупа Евелина Николова и е организиран като..

публикувано на 01.06.20 в 09:22

Пушката на капитан Петко войвода показват в РИМ

Пушката на капитан Петко войвода ще гостува на Регионалния исторически музей – Пловдив. Културната ценност ще бъде показана в експозиция „Съединение на България от 1885 г." на пл."Съединение" от днес до 31 юли.  Пушката е марка „Уинчестър" от 1866 година и е част от оръжейната колекция на Регионален исторически музей „Стою Шишков" - Смолян,..

публикувано на 01.06.20 в 08:33

Преге - предаване за света на книгите, 30.05. - 05.06.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 30.05. 2020г. бяха представени следните заглавия& Рубрика „Напълно непознати“ Стефан Цвайг. Амок и други новели. (т.2) 255 стр., тв. кл, ок. 4А, Колибри, 2020. Греъм Грийн. Кеят на злото. 384 стр., ок. 3А, Кръг, 2020. Сара Бейкуел. Как да живеем. Животът на Монтен в един въпрос..

публикувано на 01.06.20 в 08:25
Виктор Бойчев

В "Срещите" разговор за изкуството на куклите

В „Срещите” тази събота с носителя на наградата "Пловдив" за цялостно творчество, доскорошен директор на Пловдивския куклен театър Виктор Бойчев, си говорим за света на куклите, за престарото куклено изкуство. И за това накъде гледа днес кукленият театър по света, кога превзема света на детето.

обновено на 30.05.20 в 09:13