Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ананиев позволи пътуване до близки по здравословни причини или за снабдяване със стоки от първа необходимост

Връщане на стария режим за декларациите на КПП-та искат пловдивчани

| обновено на 26.03.20 в 13:42



Министърът на здравеопазването издаде днес заповед, с която се облекчава преминаването през контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове. В новата заповед се дава възможност да се пътува от едно населено място в друго, ако се налагат грижи за роднини или близки, както и за снабдяване със стоки от  първа необходимост, когато в населеното място по постоянен или настоящ адрес няма търговски обекти или аптеки, от които да се снабдят с тези стоки.

Обстоятелствата за преминаването през контролно-пропускателните пунктове се удостоверяват със:

  • служебна бележка от работодателя или служебен документ - карта;
  • медицински документ;
  • документ за самоличност;
  • декларация от лицето за вида на причината, поради която се налага пътуването.

В същото време пловдивчани поискаха връщане на стария режим на представяне на декларациите. В Пловдив 20-25 минути се чака в часовете пик на контролно-пропускателните пунктове, но иначе преминаването на моторните превозни средства става за около минута – увери директорът на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев.

„Старият режим на преминаване, при който шофьорите само показват декларацията си, е по-удачен“ – заяви кметът на града Здравко Димитров, който инспектира КПП-то на Карловско шосе.

„За да се ускори преминаването и за да се намали риска за полицаите от прекия контакт с хората, защото те поемат декларациите, ще коментирам с премиера Бойко Борисов дали да не върнем стария режим, при който документите само се показват“, изтъкна кметът Здравко Димитров.

Повечето от шофьорите също изказаха мнение, че старият режим на преминаване е по-добър.

„Събирането на декларации от полицията е напълно безсмислено“ – са на мнение водачите.

Старши комисар Рогачев потвърди пред репортери, че данните от декларациите на гражданите не се обработват от властите и бланките само се трупат в полицията.

По инициатива на кмета Димитров от няколко дни за дежурните полицаи се осигурява храна два пъти дневно. Става дума за около 200 служители на реда на ден. Също по негово разпореждане ОП „Чистота“ са оборудвали постовете с химически тоалетни, чешми с дезинфектант и кошове за отпадъци.

Доброволно формирование „Пловдив 112“ започна да раздава чай на дежурните на 13-те пункта, разположени на входно-изходните артерии на града. „Полицаите са там по 12 часа, а времето е студено и затова решихме два пъти дневно да им носим топли напитки. От собствен опит знаем колко е трудно едно толкова дълго дежурство на открито“, обясни ръководителят на формированието  Георги Влайков. Формированието разнася храна и лекарства на хора в рисковите групи – възрастни пенсионери и болни, както и на хора под карантина. Във формированието в момента в Пловдив са мобилизирани 78 доброволци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

По разчетите на EVN парното в Пловдив поскъпва с 13 % от юли, за тока нищо е ясно

От 1 юли парното и топлата вода в Пловдив трябва да поскъпнат с 13% според моментните разчети на EVN, които притежават Топлофикацията в града.  Заместник  - председателят на УС на дружеството Калина Трифонова обясни, че разчетите им са във основа на съществуващите регулации и наредбата за ценообразуването, която предвижда признаване на..

обновено на 28.03.24 в 17:01

Птичи грип порази кокошки в Цалапица

Причинителят на инфлуенцата е установен в птицеферма за отглеждане на кокошки носачки, където се отглеждат над 86 000 птици, съобщават от БАБХ Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат Цалапица и Стамболийски.  В 10-колиметровата  наблюдавана зона около огнището на болестта попадат..

публикувано на 28.03.24 в 16:28

Община "Марица" помогна на семейството, чиито роднини загинаха в Солинген

Общинският съвет "Марица" отпесна 6 000 лева еднократна помощ за пострадалото семейство Жилови от село Костиево, чиито син, снаха и две внучета загинаха при пожар в германския град Солинген.  Предложениета за помощта беше внесено от кмета на общината Димитър Иванов. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналото в Германия семейство, а..

обновено на 28.03.24 в 16:06

Арестуваха насилник, пребил жестоко 91-годишния си баща

Син, пребил  жестоко 91-годишния си баща и заплашил с убийство сестра си, бе арестуван по обвинение за тежка форма на домашно насилие, съобщиха от пловдивската Районна прокуратура. Потресаващият инцидент е станал на 16 март тази година в Сопот.  Седмица преди това, 50-годишният мъж отправил закана за убийство към собствената си сестра, което тя,..

публикувано на 28.03.24 в 15:44

ОбС предостави терена до църквата "Свети Николай" за застрояване

Без сериозни дебати пловдивските общински съветници дадоха 600 кв. м. зелена площ на митрополията с опция за застрояване. Теренът се намира в квартал „Отдих и култура“ и е в непосредствена близост до църквата „Свети Николай“, която е построена върху земя частна общинска собственост. За целта се променя Подробният устройствен план...

обновено на 28.03.24 в 15:27