Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нужни са още мерки срещу кризата, сега рискът е за хората

На българската икономика са необходими антикризисни мерки с непосредствен ефект. От предприетите вчера от Правителството  нито една не е за безвъзмездно подпомагане на българските граждани. Това заяви икономистът и финансист Румен Гълъбинов

Той посочи, че в Гърция например се дават по 800 евро на човек, който не може да работи в карантинен период.

 У нас сега няма свободно движение и това възпрепятства възможността на хората да работят. Неплатеният отпуск не е решение и държавата трябва да плати поне една минимална месечна работна заплата на тези, които не могат през този период да отидат на работа, поради естеството й. Не всички могат да работят он лайн от къщи.

Сега доста хора са принудени да излязат в неплатен отпуск или да се регистрират като безработни. Но това са права, които ги имаме по осигуряването. В този момент държавата трябва непосредствено и безвъзмездно да подпомогне хората. Много добър пример в това отношение даде президентът Тръмп в САЩ, който заяви, че ще раздаде минимум 1000 долара чек на всеки, за да го подпомогне.

Гълъбинов заяви, че  тези 60% , които се предвиждат за заплатите, са копиран опит от Германия. Само че там до останалите 100% има плащане от страна на работодатели и на компенсационен европейски фонд, така че хората ще си получат пълната заплата за времето на карантината. А случаят в България не е такъв.

От тези 60% са изключени хората, които се самоосигуряват, а групата им е над 200 000.

1500 лв. безлихвени заеми не са безвъзмездна помощ от държавата. Те ще бъдат безлихвени, докато хората имат възможността да ги плащат. В момента в който хората вече не успяват да правят това, ще им се начислява наказателна законна лихва 10% . Това не е безвъзмездна помощ.

Предложените мерки са недостатъчни и държавата поема най-малък риск за сметка на гражданите и фирмите.

Ситуацията е безпрецедентна и трудна. Това е рецесия породена от бедствието коронавирус. Имаме комбинация от два значителни фактора и поради това трябва да процедираме по начин, както се процедира при бедствия. Това са форсмажорни обстоятелства. А ние имаме и законодателство в тези случаи – на хората да се плаща поне 325 лв.

Защо сега на хората да не се плащат поне по  500 лв нетно на осигуряващо се  и самоосигуряващо се лице държавна помощ, а на пенсионерите също да се предвиди държавна помощ. На хората с най-ниски пенсии да се даде още една минимална пенсия.

Тези, които сега се регистрират като безработни също ще претоварят осигурителната система. Натоварва се и НЗОК и държавата трябва да помисли как да подсили финансирането на тези две социални системи.

Да бъдат раздадени корпоративни кредити за 2,5 млрд лв е решение. Но трябва да се знае кои фирми ще имат достъп до тази мярка и процедурата да е прозрачна.

Специално за автомобилната индустрия, която работи с вносни доставки, ситуацията  е временна. И тази криза доказва слабостите  в глобалната икономическа система – веригата на доставки и веригата на добавена стойност.

Убеждаваме се че концентрирането на около 80%  от доставките от една държава, колкото и голяма и силна икономически да е тя, не е решение и това ще бъде преразгледано.  Ще има преразпределение на веригата на доставки, съответно – на инвестиции и на добавена стойност. От това  преразпределение ние може да имаме полза и това е шанс за нашата индустрия.

Цялото интервю – от звуковия файл:


Още от категорията
Доц. Андрей Чорбанов

Наивно е да се мисли, че може да има ваксина до 3 месеца

Проектът на българския  екип, който разработва ваксина срещу Ковид -19, вече е одобрен, получил е финансиране, в следващите дни предстои подписване на договорите и от понеделник учените започват работа.  Това съобщи в ефира на Радио Пловдив   създателят на проекта доц. Андрей Чорбанов от имунологичния департамент към Института по микробиолгия на..

обновено на 09.04.20 в 17:31

Каузата днес е да запазим живота

Много от празничните ритуали за Великден и Цветница тази година ще бъдат отменени или извършвани по различен в Бачковския манастир.  Каузата днес е да запазим живота, затова всички дейности тази година ще бъдат съобразени с карантината в страната, каза в интервю за Радио Пловдив игумена на Светата обител епископ Сионий. На Цветница няма..

публикувано на 09.04.20 в 17:25

БПЦ е твърде емоционална във време на зараза

Благодатният огън  тази година няма да дойде от Йерусалим. Църквата се отказва да пътува за него и ще използва запазен от миналата година, а средствата предлага  да се пренасочат в борбата с коронавируса.  На Цветница няма да се раздава върба.   На Разпети петък Христовата плащеница няма да бъде  изнесена в в храмовете. Ше има църковни служби..

публикувано на 09.04.20 в 16:01

Католиците в Житница намират опора във вярата

Различна е тази година Страстната седмица за католическата общност в пловдивското село Житница. Заради противоепидемичните мерки вярващите са по домовете си, а литургиите и църковните ритуали се излъчват онлайн. В очакване на Възкресение Христово в неделя, хората в Житница днес си спомнят, че миналата година, преди Великденските празници бяха обзети и..

публикувано на 09.04.20 в 10:57

Кризата с COVID 19 не е здравна, а политическа и икономическа

Здравите, а не болните да бъдат карантирани - няма такъв пример в света през всички тези 2 хиляди години на епидемии!  Така бившият евродепутат д-р Антония Първанова, работила в един от най-големите епидемиологични институти във Великобритания, коментира мерките не само в България, а и на много места в ЕС и света, хората да..

публикувано на 08.04.20 в 17:08