Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Общината с антикризисни мерки в подкрепа на културния сектор

Община Пловдив предприема мерки в подкрепа на независимия културния сектор в града. Предложението на заместник-кмета Пламен Панов беше представено за обсъждане на днешното заседание на Общинския кризисен щаб.

Предлага се да бъдат освободени от наем творците, които ползват общински помещения за срока от обявяването на извънредното положение до неговото окончателно отменяне. Става дума за тези творци, които работят на свободна практика и по проекти и при отменянето на събитията остават без хонорари, уточни Панов. Предложението ще бъде внесено за обсъждане в Общинския съвет. 

В момента в отдел „Култура" се преразглеждат и всички сключени договори по Наредбата за финансиране на инициативи в сферата на културата. На онези културни организации и оператори, които не могат да реализират одобрените проекти, ще бъде предложен вариант да върнат получените авансови плащания, без да заплащат лихви и неустойки. 

От администрацията ще им бъдат предложени различни варианти, като ще се приеме този, който е най-удачен за изпълнителите. За останалите е предприета схема на отлагане на събитията за по-късен период, когато проявите ще могат да бъдат реализирани.

 „Нашата идея е да се подкрепи независимият културен сектор, защото това, което бъде загубено днес, после трудно ще бъде възстановено. Целта ни е след епидемията творците по-лесно да си стъпят на краката", заяви зам.-кметът по финансите Илия Кирчев.

Списък на творческите организации, които могат да бъдат освободени от наем:

 Регионална занаятчийска камара за имотите на ул. „Д-р Чомаков" № 9 – Бакалова къща, ул. „Четвърти Януари" № 4а, ул. „Стръмна" № 1а, ул. „Стръмна" № 1, ул. „Стръмна" № 2, ул. „Стръмна" № 3

Фондация „Български Традиции" за имота на ул. „Четвърти Януари" № 4

„Мюзикхолен театър - Пловдив" за имота на ул. „Михалаки Георгиев" №5а

„Дружество на пловдивските художници" за имота на ул. „Княз Александър І Батенберг" №27

„Дружество на писателите – Пловдив" за имота на ул. „Княз Александър І Батенберг" №27

Сдружение „Арт войс център" за имота на ул. „Марин Дринов" № 2

Сдружение „Спортен клуб „Самодива" за имота ул. „Чернишевски"№ 9

Народно читалище „Мустафа Кемал Ататюрк -2003" за имота на ул. „Д-р Георги Вълкович"№ 3

Сдружение „Общински комитет Васил Левски" за имота на ул. „Райко Даскалов" № 53

Наематели в Дом на културата „Борис Христов":

„Денс мениджмънт" ЕООД

СКИС „Немезида"

„Маскарт"ЕООД

„Център за творческо обучение" ЕООД

Наемателите на звукозаписното студио, многофункционалната зала за хора с увреждания, камерни зали, ателие и кафенеОще от категорията

Първата изложба на ученици след карантината открива НХГ

Изложба „Вдъхновение през прозореца” на учениците от 11 в клас, специалност „Рекламна графика” ще бъде открита официално днес от 16 часа в „Къща „Верен Стамболян“ (Постоянна експозиция на Димитър Киров), ул. „Кирил Нектариев“ №15, Пловдив.  Експозицията е организирана от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ с любезното..

публикувано на 01.06.20 в 10:02

Онлайн концерт за 1 юни организира ОДК - Пловдив

За Деня на детето Обединеният детски комплекс в Пловдив е подготвил изненада за своите почитатели - уникален онлайн концерт, в който известни детски състави ще се представят с любими на публиката изпълнения. Той е под мотото „Децата са цветята на земята”. Сценарият е на ръководителката на театралната трупа Евелина Николова и е организиран като..

публикувано на 01.06.20 в 09:22

Пушката на капитан Петко войвода показват в РИМ

Пушката на капитан Петко войвода ще гостува на Регионалния исторически музей – Пловдив. Културната ценност ще бъде показана в експозиция „Съединение на България от 1885 г." на пл."Съединение" от днес до 31 юли.  Пушката е марка „Уинчестър" от 1866 година и е част от оръжейната колекция на Регионален исторически музей „Стою Шишков" - Смолян,..

публикувано на 01.06.20 в 08:33

Преге - предаване за света на книгите, 30.05. - 05.06.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 30.05. 2020г. бяха представени следните заглавия& Рубрика „Напълно непознати“ Стефан Цвайг. Амок и други новели. (т.2) 255 стр., тв. кл, ок. 4А, Колибри, 2020. Греъм Грийн. Кеят на злото. 384 стр., ок. 3А, Кръг, 2020. Сара Бейкуел. Как да живеем. Животът на Монтен в един въпрос..

публикувано на 01.06.20 в 08:25
Виктор Бойчев

В "Срещите" разговор за изкуството на куклите

В „Срещите” тази събота с носителя на наградата "Пловдив" за цялостно творчество, доскорошен директор на Пловдивския куклен театър Виктор Бойчев, си говорим за света на куклите, за престарото куклено изкуство. И за това накъде гледа днес кукленият театър по света, кога превзема света на детето.

обновено на 30.05.20 в 09:13