Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дезинфекцираха Столипиново и Шекера заради коронавируса

Продължава чистенето на ромските квартали в Пловдив. До тази сутрин оттам са събрани и извозени 223 тона отпадъци.

Тази сутрин извънредна дезинфекция е направена по девет улици в „Столипиново” и пет в „Шекер махала. Дезинфекцията ще продължи и в предстоящите два почивни дни. 

Предстои и да се сформират екипи, които с пръскачки да дезинфекцират вътрешноквартални пространства, недостъпни за техниката поради незаконните постройки. На районната администрация вече са доставени  5 литра дезинфектант, от който могат да се приготвят 16 тона разтвор.

„Всички извънредни мерки в етническите квартали се изпълняват по заповед на кмета Здравко Димитров, тъй като незаконните сметища там са потенциални огнища на зарази, още по-опасни в епидемичната обстановка заради коронавируса”, обасни директорът на „Чистота“ Николай Георгиев.

Основните пловдивски булеварди също ще бъдат  обработени извънредно в събота и неделя, а от понеделник машинното миене с дезинфектант продължава по график.  

От своя страна служителите на "Градини и паркове" сега са насочили усилия и към косенето на избуялата след дъжда в града трева. Всички 100 работници са снабдени със защитни средства срещу заразата - маски за многократна употреба, ръкавици и дезинфектанти, всекидневно се инструктират за безопасна работа в кризисната ситуация, увери директорът на Общинското предприятие инж. Георги Николаев.....
Той напомни, че още в началото на извънредното положение на служителите в предприятието бяха раздадени 2000 маски за еднократна употреба, а дни по-късно им бяха осигурени и 1200 маски за многократно ползване.

Георги Николаев напомни, че съгласно последните мерки срещу коронавируса е забранено излизането на гражданите в парковете, градинките, детските, спортните и фитнес площадки. 

 В събота и неделя дежурни екипи ще следят за скъсани сигнални ленти около забранените за достъп места и при необходимост са готови да ги възстановят. Нарушителите подлежат на санкции.

Засилили сме мерките по чистотата на улиците в двата квартала „Столипиново“ и „Шекер махала“. Дезинфекцирането и миенето ще се извършват всеки ден  до приключване на карантинния период там от понеделник до неделя без прекъсване, подчерта директорът на ОП „Чистота“ Николай Георгиев.

Хората  там вече започват да свикват и се интересуват, когато видят, че не мием само с вода, а използваме  препарат. Но нямаме пречки. Работата ни започва още в 6 сутринта с идеята, че  препаратът трябва да действа и да има ефект, когато хората излизат на работа.

По думите на  Георгиев, благодарение на акцията по събаряне на незаконните постройки в „Източен“ преди малко повече от 2 седмици, достъпът до замърсените места е станал по-лесен. Някои от тези трудно достъпни и силно замърсени преди места вече са напълно хигиенизирани. С други обаче ОП „Чистота“ продължава да се бори.

Лошото е, че през годините непрекъснато се правят такива акции, но хората продължават да си изхвърлят отпадъците си от терасите. Така се разнасят зарази, независимо че контейнерите тип „лодка“  там са най-много, в сравнение с целия град. Имаме идея да закупим и допълнителни съдове, за да не се изхвърлят отпадъци на открито. Дезинфекцията на съдовете  е особено необходима  и се извършва редовно, като съм разпоредил да бъде обхваната колкото може повече площ около тях.

В „Шекер махала“ с течение на времето успяхме да сведем до минимум незаконните сметища и отпадъците, но в „Столипиново“ е по-сложно, защото там живеят повече хора. Ще бъдат привлечени в почистването и дезинфекцирането и доброволци.

По думите на  Георгиев, само до тази сутрин изнесените отпадъци са били 280 т., а до края на деня  - и още 70т. допълнително. Седем самосвала правят по три курса на ден, а в извън кризисно време самосвалите са с два по-малко.

През почивните дни дезинфекцията отново започва в 6 сутринта и ще обхване и основните пловдивски булеварди. Те обаче ще бъдат основен обект за работата на ОП „Чистота“ от понеделник.

Така ще продължи докато изчистим напълно всички сметища.

Георгиев подчерта, че работещите в предприятието в момента са около 700 и всички те работят с предпазни средства.

Нямаме хора желаещи, които искат да напуснат във връзка с епидемията и за наше учудване, имаме много малка липса на работници. Няма никакъв отлив, хората работят.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38