Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мярката 60/40 трябва спешно да се приложи


Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава днес онлайн по повод изплащането на компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявеното извънредно положение.  Предложенията на синдикатите за справянето с извънредната ситуация коментира директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев. 

Предложената мярка 60 към 40 се нуждае от спешно прилагане, още от следващите дни, тъй като вече се освобождават работници или излизат в платен или неплатен отпуск, а това създава много големи смущения в икономиката, а това обхваща почти целия индустриален сектор, каза в интервю за Радио Пловдив Любен Томев. 

В 55 големи и средни предприятия в страната е налице  социално напрежение. 78 процента от тях излизат в платен отпуск, 25 на сто в неплатен, а при 15 процента има или предстоят съкращения, отбеляза Томев цитирайки последните данни от  изследване в тази насока. По думите му вече има много сериозни неблагоприятни движения на пазара на труда, а това  създава сериозно безпокойство. Засегнати са над 35 хиляди служители, като преобладават работниците в преработващата и леката промишленост. Сред градовете, в които се усеща тази криза са Благоевград, Банско и Разлог, Карнобат и Казанлък, Пазарджик и Перник, като повечето от индустриите в тези региони са със затруднени доставки или невъзможност за пласиране на продукциите. 

Експертът е на мнение, че трябва да се въведе допълнителен критерии за получаването на средства за предприятията, като се отчита спад на продажбите и спазването на конкретните изисквания.  

Очакваме и по-координирана европейка политика, отбеляза още Томев. 

Цялото интервю можете да чуете в прикачения файл. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59