Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив затяга мерките срещу COVID-19 от 30-ти март

| обновено на 30.03.20 в 09:45

"Затягаме мерките срещу COVID-19 в Пловдив от 30 март с решение на Общинския кризисен щаб“. Това съобщи кметът Здравко Димитров, след като през последните дни рязко се увеличиха случаите на заразени от коронавирус в Пловдив.

"Никакви разходки в парковете, по тепетата, край Марица и по велоалеите. Няма да работят никакви търговски обекти, освен за хранителни стоки, аптеките, банковите и застрахователните офиси, за да намалим  риска от заразата",  обясни Здравко Димитров.

В парковете и на обществените места ще има още по-засилена полицейска охрана, тъй като достъпът и събиране на групи категорично са забранени.

"Опасно е, всеки трябва да го разбере и да бъде отговорен към себе си, близките и околните", подчерта  кметът. По думите му единствения начин да овладеем разпространението на заразата е чрез жестоката и всеобща дисциплина.

В Пловдив няма да вдигат пейки от парковете, градините и пред блоковете, както е разпоредил кметът на Бургас.  Но ще се налагат глоби на всички граждани, които нарушават противоепидемичните мерки.

Припомняме, че кметът Здравко Димитров още в петък заяви, че е категорично против търговските обекти по Главната улица на Пловдив да работят.

Според Закона за извънредното положение, който наруши или не изпълни въведени с акт на министъра на здравеопазването или директор на регионална здравна инспекция противоепидемични мерки, освен ако деянието съставлява престъпление,  се наказва с глоба в размер на 5000 лв.

Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция в размер на 15 000 лв.

Санкции могат да налагат от държавни здравни инспектори или от длъжностни лица, определени от директора на РЗИ, длъжностни лица, определени от директорите на ОДМВР или длъжностни лица, определени от кметовете на общини.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08

ПП внася предложение за оставката на председателя на НС Желязков

На утрешното заседание НС ще разгледа внесеното от ПП в деловодството на парламента предложение за оставката на председателят Росен Желязков, това обявиха в Пазарджик съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асенн Василев. Като мотив те посочиха системното неизпълнение на законодателната програма от страна на Желязков. „ Цялостно..

публикувано на 24.04.24 в 20:07

В Карлово набелязаха мерки срещу престъпността

Мерки за предотвратяване на престъпленията обсъдиха в Карлово директорът на пловдивската полиция ст. Комисар Георги Чергов и кмета на общината Емил Кабаиванов. Сред една от тези теми бе и видеонаблюдението в града, за чието подобряване и разширяване на обхвата му кметът д-р Кабаиванов изрази готовност. Според краткия доклад на..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58