Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В „Родопи” следят зорко спазват ли ромите мерките срещу заразата

| обновено на 30.03.20 в 13:37

От днес полицията започва масови проверки на обществените места за отдих и спорт в община "Родопи". Униформените ще следят за струпване на групи хора в парковете, спортните и детски площадки и при нарушения ще бъдат съставяни актове до 5 хиляди лева.

На всеки час полицейски автомобил ще патрулира в  ромските махали на територията на „Родопи” и ще следи  спазва ли се забраната за масови събирания на хора. Полицаите  ще извършват проверки и ако човекът не си е вкъщи, се образува досъдебно производство.

От общинската администрация съобщиха, че на територията на „Родопи” малко над 100 души са поставени под карантина. Няма данни за заболели или доказан случай на COVID 19 до този момент. 

Десетки доброволци са готови да помагат на самотните и възрастни хора в общината, които са 130 души и не могат да излизат от домовете си, като превенция на опасната зараза.

Доброволците ще са в услуга при  доставките на лекарства и хранителни продукти, ще се интересуват от здравословното състояние на хората и ако се наложи ще осигуряват преглед до медицинските центрове.

С решение на общинския кризисен щаб  Община „Родопи” ще закупи и допълнително защитно облекло.  Целта е да се защити здравето на хората, които са на първа линия и доброволно са заявили желание да помагат в борбата с COVID 19.

Засега няма затруднения с дезинфектани и други предпазни средства. Очаква се днес да пристигнат нови хиляда броя маски, които ще бъдат раздадени на служителите в административната сграда и на кметовете по населените места, информират от общинската администрация на "Родопи". 

Препоръчва се на транспортните фирми, които обслужват територията на „Родопи” да подобрят организацията на  услугата, така че да се избягва струпване на много хора по спирките и  да не се  допуска препълване на  автобусите с пътници. Затова общината ще изиска в пиковите часове, сутрин и следобед, превозвачите да увеличат броя на обслужващите коли и да  осигурят по-големи  автобуси.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Пеещите фонтани отново радват пловдивчани

Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина отново радват пловдивчани и гостите на града. Топлото време тази пролет позволи по-ранното пускане на емблематичните фонтани в работен режим. Музикално-светлинното шоу започва всяка вечер в 21:30 часа от вторник до неделя включително, като единственият почивен ден е понеделник. Поетапно се пускат и..

публикувано на 24.04.24 в 13:54

Петима кандидат-студенти ще се борят за място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Министърът на МВР отхвърли обвиненията за провокация срещу Димитър Стоянов

МВР свиква Национално съвещание, след празниците, във връзка спредстоящите избори и противодействие на търговията с гласове, това съобщи в Пазарджик министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Интерактивна карта ще следи в кои райони се купуват гласове, каза Калин Стоянов:  "Става въпрос за система, която онлайн дава информация за това къде какви..

публикувано на 24.04.24 в 13:06

Брестовица отново на протест заради замърсената с манган вода

Жители на Брестовица организират пореден протест, като в края на работния ден (17 ч.) ще блокират Околовръстния път и Пещерско шосе в Пловдив. Недоволството им е породено от качеството на питейната вода в селото, която е с наличие на манган, мътна и негодна за пиене. „Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната..

обновено на 24.04.24 в 11:23