Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Панагюрище има проблем със завърналите се от чужбина

От утре, 3 април, в Панагюрище са въвежда вечерен час. Около 10 процента  от хората са недобросъвестни, недисципилнирани и нарушават препоръчаните мерки, обясни мотивите си затова кметът Никола Белишки. 

В града  няма заразен с коронавирус, но проблем за местната власт  има със завърналите се от чужбина, от рискови държави с коронавирус заяви  Белишки обясни, че получават информация за завърналите се от РЗИ около 5 -6 дни след завръщането им, когато вече почти половината карантина е изтекла.  И това поставя въпроса със спазването и контролирането на карантината. 

Има и друг проблем, че някои  от завръщащите се от чужбина нямат личен лекар и няма кой да  следи състоянието им. 

Мерките трябва да се спазват от всички, а не както тук има случай, в градината на люлките, по цял ден има деца от един друг етнос. 

Това са и мотивите в Панагюрище да се въведе вечерен час.  Смятам, че хората ще ме разберат. Имам предвид и коментарите, които се появиха в социалните мрежи, минути след като  заповедта беше публикувана. Говорих включително и с работодатели на по 150-200 души, които ми казаха, че вече са започнали да правят организация. Има разбиране, няма напрежение. 

От утре в Панагюрище се  забранява излизането на улиците на до  18 годишните  от 20.00 часа до 6.00 часа, като изключение се допуска по здравословни причини. За хората над 18 години вечерният час е от 21.00 часа до 6.00 часа, а изключения се допускат за тези, които работят, или по здравословни причини.  Забранен е и достъпът до детски и спортни площадки, до дворните пространства на детски градини и училища, и спортните бази.

В Панагюрище се прекратява  и използването на вендинг машини за продажбата на кафе, безалкохолни напитки и продукти.

Като цяло, панагюрци са отговорни и спазват препоръчителните мерки.

Мотивите ми за вечерния час са превантивни и са в подкрепа на голяма част от  общността, които си дават сметка за сериозността на положението и, че когато сме заедно и предпазвайки себе си, предпазваме и най-близките си.Тогава вече ще успеем и ще се справим и с това предизвикателство.

Цялото интервю с Нникола Белишки е в звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35