Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да мислим за собствени ресурси, за да може ЕС да е по-подготвен

2, 77 трилиона евро от ЕС не са от марсианци, кацнали в Брюксел, а на всички граждани

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви мобилизирането на рекордните 2,77 трилиона евро за пандемията от коронавирус. В предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив евродепутатът от ЕНП (ГЕРБ) Андрей Ковачев коментира мащабната цифра така:

Това не са пари от марсианци, кацнали в Брюксел. Това сме ние всички – това са средствата на всички 512 милиона европейски граждани, които съответно фирмите, икономиката, експорта генерират тези средства.

Той посочи, че една част са вече на разположение при страните-членки:  37-те млрд. евро от структурните фондове, които ЕП гласува.  Друга част са свързани с Европейската централна банка (ЕЦБ) и със защитата на работните места. Отделно ЕС подпомага осигуряването на медицинско оборудване - т. н. "медицински запас" - оборудване, апарати за обдишване, защитни маски и костюми. По друг инструмент се подпомагат научни изследвания - за работа върху ваксина, тестове и за лечение на заболели. Благодарение на механизма на Гражданска защита на ЕС и над 10 хиляди европейци са върнати с обратен транспорт, отбеляза Андрей Ковачев. 

От тази глобална сума България чрез инструментите на ЕС България ще получи около 812 млн. евро от структурните фондове - заяви Ковачев. Ще получим подкрепа за финансиране на предприятия, свързани с шиене на предпазни обекла и маски, вентилатори и медицинско оборудване. Заявили сме участие и в международния търг за поръчки за оборудване и лекарства, чрез който България ще получи 1 милион теста за коронавируса. 

Ковачев посочи защо основната отговорност за здравеопазването е на националните държави:

Няма европейска политика по здравеопазване. И когато сме в спокойни времена, всички, които критикуват ЕС, не разрешават на ЕС да има обща политика по здравеопазване. Защото казват: “Ние сме суверенни дъражви и ние трябва да се занимаваме със нашето здравеопазване". И не желаят да има обща европейска политика. Европейската политика  по здравеопазване е допълнителната добавена стойност към основния ангажимет на Испания, Италия, България, Германия... за здравето на своите граждани. 

Според евродепутата, в ситуацията с коронавируса ЕК може трява да направи по-добра комуникационна политика и стратегия, за да обясни какво Европа прави за всички нас. И още:  В бъдеще трябва да мислим за собствени ресурси на ЕС, за да може той наистина, като наш общ съюз, да е по-подготвен за всякакви извънредни ситуации. 

Цялото интервю с Андрей Ковачев е в звуковия файл. 
Още от категорията

Заредени сме с ракети, на прицел са градоносните облаци

"Никога като тази година не сме били така добре осигурени от гледна точка на ракети. Тази година получихме най - много ракети откогато и да било . И всички ракетни площадки са заредени с максимума , който се полага по изискванията на служба КОС, от 30 противоградови ракет и. И отделно имаме един много сериозен резерв , много сериозен...

публикувано на 27.05.20 в 17:01

Спасителният план за Европа е рисков, но единствено възможен

Юлиана Николова от сайта "Портал Европа" коментира възможностите за постигане на съгласие за спасителния финансов план за ЕС за бюджета и последиците от коронавируса, със създаването на спасителен фонд на базата на направеното днес предложение от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент...

публикувано на 27.05.20 в 16:24
Веселин Илиев

Средствата от ЕС има смисъл да се отпуснат сега

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи пред Европейския парламент новото предложение на комисията за бюджета на ЕС за следващите 7 години, както и плана за възстановяване от пандемията с коронавируса. За очаквания модел на разпределяне на спасителните финансови средства и за пробойните в конструкцията на..

публикувано на 27.05.20 в 14:41

Посттравматичният синдром води до погрешни стратегии

Поддържам един консултатитивен телефон и сега, когато вече виждаме светлина в тунела, хората, които се обаждат с проблеми, стават все повече. Това е очаквано и е т.н „постстресов синдром“, заяви психологът Иван Игов.  Той подчерта, че пандемията е предизвикала силен стрес, тъй като хората са изгубили възможността сами да контролират..

публикувано на 27.05.20 в 11:16

Туристическият продукт има нужда от обновяване

Туристите, на които ще разчита българското Черноморие тази година, няма да са  български и българските туристи няма да могат да покрият капацитета  на базите.  Но по отношение на селата и планините – алтернативният туризъм, като сегмент от предлагането, го очаква добър сезон. Това прогнозира Любомир Попйорданов – член на УС на Българската..

публикувано на 27.05.20 в 10:35