Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да мислим за собствени ресурси, за да може ЕС да е по-подготвен

2, 77 трилиона евро от ЕС не са от марсианци, кацнали в Брюксел, а на всички граждани

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви мобилизирането на рекордните 2,77 трилиона евро за пандемията от коронавирус. В предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив евродепутатът от ЕНП (ГЕРБ) Андрей Ковачев коментира мащабната цифра така:

Това не са пари от марсианци, кацнали в Брюксел. Това сме ние всички – това са средствата на всички 512 милиона европейски граждани, които съответно фирмите, икономиката, експорта генерират тези средства.

Той посочи, че една част са вече на разположение при страните-членки:  37-те млрд. евро от структурните фондове, които ЕП гласува.  Друга част са свързани с Европейската централна банка (ЕЦБ) и със защитата на работните места. Отделно ЕС подпомага осигуряването на медицинско оборудване - т. н. "медицински запас" - оборудване, апарати за обдишване, защитни маски и костюми. По друг инструмент се подпомагат научни изследвания - за работа върху ваксина, тестове и за лечение на заболели. Благодарение на механизма на Гражданска защита на ЕС и над 10 хиляди европейци са върнати с обратен транспорт, отбеляза Андрей Ковачев. 

От тази глобална сума България чрез инструментите на ЕС България ще получи около 812 млн. евро от структурните фондове - заяви Ковачев. Ще получим подкрепа за финансиране на предприятия, свързани с шиене на предпазни обекла и маски, вентилатори и медицинско оборудване. Заявили сме участие и в международния търг за поръчки за оборудване и лекарства, чрез който България ще получи 1 милион теста за коронавируса. 

Ковачев посочи защо основната отговорност за здравеопазването е на националните държави:

Няма европейска политика по здравеопазване. И когато сме в спокойни времена, всички, които критикуват ЕС, не разрешават на ЕС да има обща политика по здравеопазване. Защото казват: “Ние сме суверенни дъражви и ние трябва да се занимаваме със нашето здравеопазване". И не желаят да има обща европейска политика. Европейската политика  по здравеопазване е допълнителната добавена стойност към основния ангажимет на Испания, Италия, България, Германия... за здравето на своите граждани. 

Според евродепутата, в ситуацията с коронавируса ЕК може трява да направи по-добра комуникационна политика и стратегия, за да обясни какво Европа прави за всички нас. И още:  В бъдеще трябва да мислим за собствени ресурси на ЕС, за да може той наистина, като наш общ съюз, да е по-подготвен за всякакви извънредни ситуации. 

Цялото интервю с Андрей Ковачев е в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Борислав Цеков

Процедурите се регламентират ясно, а не остават с отворен край

Консултациите на президента Румен Радев с потенциалните служебни премиери продължават, а възможностите за това са стеснени.  Междувременно Народното събрание извърши спешни поправки, според които  ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в отпуск, за да заемат политически длъжности.   Проблемите на БНБ са свързани по-скоро..

публикувано на 29.03.24 в 15:38

Ще получим самолети F-16, но няма да има къде да ги държим

България е една от 13-те държави в НАТО, които тази година покриха изискването разходите за отбрана да са 2% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това заяви пред Радио Пловдив Вилис Цуров , председател на Управителния съвет на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“. Той коментира, че с членството на страната ни в Алианса коренно се е..

публикувано на 29.03.24 в 15:30

Промените в Конституцията създават риск Радев да я наруши

"След промените в Конституцията от края на декември 2023-та като че ли не очаквахме толкова бързо  да реализират своето действие новите разпоредби по повод на формирането на служебното правителство и насрочването на парламентарните избори.  Проявяват се две задължения и в зависимост от това, на кое от тях ще придадем по-голямата тежест, зависи и как ще..

публикувано на 29.03.24 в 11:19

Млад мъж дарява инвалидни колички в Първомайско

Млад мъж от първомайското село Бяла река събира и след това дарява инвалидни колички и столове на хора с увреждания в нужда. 29-годишният Димитър Иванов, който в продължение на няколко години е живял в Съединените щати, е от младите хора, които са се завърнали в България. Той се занимава със земеделие и животновъдство в родното си село и в същото..

публикувано на 29.03.24 в 10:54

Собствениците на земи са против промените в закона

Депутатите узакониха обработването на ниви без съгласието на собствениците им, като гласуваха на второ четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), с които променят правилата за сключване а доброволни споразумения. С какви аргументи от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи..

публикувано на 29.03.24 в 10:10